Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βουδαπέστη για να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις που έκανε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, ο οποίος αποκάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, «νεοφασίστα δικτάτορα».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικρίνει όλο και πιο έντονα την κυβέρνηση Ορμπάν, κατηγορώντας τη ότι αποκαθιστά μια πολύ πιο στενή σχέση με τη Ρωσία αφότου κλιμακώθηκε η ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ, Αντρέ Γκούντφρεντ, κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το σχόλιο του Μακέιν, το οποίο έκανε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γερουσίας με αφορμή τον διορισμό της νέας αμερικανίδας πρέσβειρας στην Ουγγαρία, της παραγωγού του Χόλιγουντ Κολίν Μπελ.

«Δεν τάσσομαι εναντίον των διορισμών και μη πολιτικών προσώπων. Γνωρίζω πώς παίζεται το παιχνίδι, αλλά (η Ουγγαρία)... βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου να χάσει την ανεξαρτησία της από ένα νεοφασίστα δικτάτορα, ο οποίος πλαγιάζει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και εμείς θα στείλουμε εκεί ως πρεσβευτή την παραγωγό της (τηλεοπτικής σειράς) "Τόλμη και Γοητεία"», είπε ο Μακέιν  ενώπιον της Γερουσίας.

Ο διορισμός της Μπελ εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στην Ουγγαρία.

«Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας απορρίπτει τις δηλώσεις του γερουσιαστή Τζον Μακέιν σχετικά με τον ούγγρο πρωθυπουργό και τη σχέση της Ουγγαρίας με τη Ρωσία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Λεβέντε Μαγιάρ στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το κόμμα του Όρμπαν κέρδισε τις βουλευτικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε: «Οι πολίτες της Ουγγαρίας εξέφρασαν ξεκάθαρα την άποψή τους, την οποία όλοι οφείλουν να σεβαστούν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ουγγρική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πρόκειται να επικοινωνήσει με το γραφείο του Μακέιν προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τα επίμαχα σχόλια.