Νέο πλήγμα στις προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο κατάφερε το Κογκρέσο αποκλείοντας το σχετικό σχέδιο από το νομοσχέδιο του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνει διατύπωση που επιτρέπει στον πρόεδρο να μεταφέρει κρατουμένους από τη Βάση του Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ, εάν το Κογκρέσο αποφασίσει να κλείσει το διαβόητο κέντρο κράτησης.

Το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται να εγκριθεί εντός των προσεχών ημερών από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα σταλεί για επικύρωση στον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να κλείσει το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο με την είσοδό του στον Λευκό Οίκο του 2009, λέγοντας ότι πλήττει την εικόνα των ΗΠΑ παγκοσμίως. Ωστόσο δεν έχει κατορθώσει να τηρήσει τη δέσμευσή του, εν μέρει και λόγω της αντίστασης του Κογκρέσου.

Στην πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό που συντάχθηκε από την επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας περιλαμβανόταν διατύπωση που θα επέτρεπε ορισμένες μεταφορές κρατουμένων ως ύποπτων για τρομοκρατική δράση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεδομένης της διαφωνίας ορισμένων Δημοκρατικών και πολλών Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου, η διατύπωση αυτή έμεινε εκτός της τελικής διαμόρφωσης του κειμένου.

Οι υποστηρικτές των σχεδίων για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο επικαλούνται την παραβίαση της αμερικανικής αρχής περί μη κράτησης ατόμων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών. Θεωρούν επίσης ότι η ύπαρξη του κέντρου λειτουργεί ως όργανο στρατολόγησης αντι-αμερικανών μαχητών και ότι τα έξοδα λειτουργίας του είναι πολύ υψηλά.