Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία καταδίκασαν την Τρίτη τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για «ηθελημένη αποσταθεροποίηση» της ανατολικής Ουκρανίας.

«Καταδικάζουμε τη ρωσική συγκέντρωση στρατιωτών στην Κριμαία» ανέφερε το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Μας ανησυχούν, επίσης, τα σχέδια στα οποία έχει αναφερθεί η Ρωσία για επιπλέον στρατιωτική συσσώρευση στη Μαύρη Θάλασσα» τονίζει το ανακοινωθέν.

Οι υπουργοί καταδίκασαν την «συνεχιζόμενη και ηθελημένη αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας», κάνοντας λόγο για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας και κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παρέχει τανκς, προηγμένα συστήματα αεράμυνας και άλλα βαρέα όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η Ρωσία έχει προαναγγείλει νέας στρατιωτικές ασκήσεις – μαμούθ το 2015, με τη συμμετοχή και της Λευκορωσίας.

Εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος, η Ρωσία έχει προγραμματίσει συνολικά περισσότερες από 4.000 ασκήσεις το επόμενο έτος.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως η δύναμη «ταχείας ανάπτυξης» για την ανατολική Ευρώπη θα είναι έτοιμη μέχρι τον επόμενο χρόνο. Μέχρι στιγμής, στρατιώτες θα συνεισφέρουν η Νορβηγία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση και οι φιλορώσοι ένοππλοι της περιοχής του Λουχάνσκ συμφώνησαν «κατ’ αρχήν» σε κατάπαυση του πυρός από τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τις μάχες με βαριές εκατέρωθεν απώλειες.