Με ψήφους 339 υπέρ, έναντι 151 κατά, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Τρίτη σχέδιο ψηφίσματος που καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Οργισμένη ήταν η απάντηση του Ισραήλ, σύμφωνα με το οποίο η ψηφοφορία «θα βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία».

«H υπερψήφιση της πρότασης θα απομακρύνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία για την ειρήνη», επισήμανε η πρεσβεία του Ισραήλ στη Γαλλία.

«Η ψηφοφορία στέλνει ένα λάθος μήνυμα στους ηγέτες και στους λαούς της περιοχής» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αντιθέτως, οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Χανάν Ασράουι εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη της στους πολίτες της Γαλλίας» και κάλεσε «τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει πράξη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης».

Η ψηφοφορία είχε συμβολική σημασία και δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση της Γαλλίας.

H ψηφοφορία αυτή ακολουθεί την απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη – πρόκειται για τη μεγαλύτερη χώρα της δυτικής Ευρώπης που πήρε μια τέτοια απόφαση -αλλά και τις αποφάσεις των κοινοβουλίων στην Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία να διεξάγουν ψηφοφορίες κατά τις οποίες ενέκριναν μη δεσμευτικές προτάσεις υπέρ της αναγνώρισης.

Το ψήφισμα, το οποίο πρότειναν οι Σοσιαλιστές και στηρίζουν τα κόμματα της αριστεράς και ορισμένοι συντηρητικοί, ζητά από την κυβέρνηση να «χρησιμοποιήσει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού Κράτους ως ένα εργαλείο προκειμένου να επιτευχθεί η οριστική επίλυση της διένεξης».

Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είπε ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από την απόφαση.

Ωστόσο, τόνισε ότι το status quo είναι απαράδεκτο και τόνισε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη, ακόμα και αν δεν υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων, εάν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν.

Τάχθηκε υπέρ ενός χρονοδιαγράμματος δύο ετών για την επανέναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Εάν αυτή η τελευταία προσπάθεια να βρεθεί λύση μέσω των διαπραγματεύσεων αποτύχει, η Γαλλία θα κάνει αυτό που χρειάζεται και θα αναγνωρίσει χωρίς χρονοτριβή το παλαιστινιακό κράτος» είπε ο Φαμπιούς.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι αυξάνεται στην Ευρώπη η ανυπομονησία σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία έχει «παγώσει».

Οι περισσότερες χώρες της Δύσης δεν αναγνωρίζουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και στηρίζουν τη θέση ότι αυτό θα πρέπει να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Τον Οκτώβριο, η Σουηδία έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που αναγνώρισε την Παλαιστίνη, ενώ τα Κοινοβούλια σε Ισπανία, Βρετανία και Ιρλανδία ψήφισαν μη δεσμευτικές προτάσεις υπέρ της αναγνώρισης.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ έχουν καταρρεύσει και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να επιδιώξουν μονομερώς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Την ώρα που στη Ραμάλα οι Παλαιστίνιοι καλωσορίζουν την συμβολική ψηφοφορία, το Ισραήλ την καταδικάζει, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να την χαρακτηρίζει «σοβαρό λάθος».

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Γάλλων τάσσεται υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.