Στην αποκάλυψη ότι η τρόικα, κατά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, εμφανίστηκε σκληρή, ζητώντας μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων, προχώρησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μετείχε στις συζητήσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Απαντήσαμε ότι δεν γίνονται αυτά και δεν χρειάζονται, τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

Παράλληλα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται εξάμηνη παράταση του μνημονίου. «Αν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για ένα μήνα στο μνημόνιο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς το πρωί της Πέμπτης, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για ναυάγιο, καθώς υπάρχουν συγκλίσεις», αλλά παρατήρησε ότι το αγκάθι είναι ο προϋπολογισμός.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτόπαπας, η τρόικα -και ειδικά το ΔΝΤ- έχει εμμονές και μιλά για δημοσιονομικό κενό, την ύπαρξη του οποίου δεν δέχεται η κυβέρνηση. «Ο προϋπολογισμός αμφισβητείται πολύ σκληρά» δήλωσε και τόνισε ότι σε αντιστάθμισμα η τρόικα ζητά περικοπή κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων (κυρίως του ΦΠΑ).

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία επί του μισθολογίου για το Δημόσιο, σε εργασιακά και άλλα ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά η κυβέρνηση δεν δέχεται τις απαιτήσεις για περικοπή συντάξεων και αύξηση φόρων. «Δεν γίνονται αυτά και δεν χρειάζονται» είναι η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μαραθώνιες (21 ώρες συνολικά) διαπραγματεύσεις έχουν μείνει σε αυτό το σημείο και πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξουν σήμερα και αύριο οι αναγκαίες κινήσεις για να επιστρέψει η τρόικα».

Προς παράταση του μνημονίου

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί παράταση και πάντως όχι πολύμηνη.

«Εκείνοι κυκλοφορούν σενάρια περί παράτασης του μνημονίου. Εμείς λέμε όχι σε 6μηνη παράταση» δήλωσε ο Χρ.Πρωτόπαπας.

Σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σημείωσε ότι «εάν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για ένα μήνα στο μνημόνιο».

Παράλληλα, η κ. Βούλτεψη εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη διάρκεια των επαφών στο Παρίσι δημιουργήθηκαν συνθήκες για πρόοδο των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις» για να επιστρέψει η τρόικα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό και πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να υιοθετήσει μέτρα όπως είναι η περικοπή συντάξεων, η αύξηση φόρων ή άλλα που θα πλήξουν την ανάπτυξη της χώρας.