Νότια προς την Ελλάδα κοιτάζουν δύο μεγάλες κρατικές ενεργειακές εταιρείες του Βελγίου, η Fluxys, που ελέγχει τα δίκτυα φυσικού αερίου, και η Elia, που ελέγχει αντίστοιχα τα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Το ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο. Η Fluxys εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην περιοχή μας για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (gas hub) που θα εξυπηρετεί τη ΝΑ Ευρώπη, ενόψει και της έναρξης λειτουργίας του αγωγού TAP.

Κι αυτό καθώς η Fluxys εκτός του ότι λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα gas hubs στην Ευρώπη, αποτελεί με ποσοστό 16% και έναν από τους μετόχους του TAP που από το 2019-2020 και μετά θα αρχίσει να μεταφέρει το αζέρικο αέριο, μέσω της Ελλάδας, στην κεντρική Ευρώπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Βέλγοι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να πάρουν από τώρα «θέση» στην αγορά.

Το ενδιαφέρον αυτό έγινε σαφές χθες σε εκδήλωση που διεχήχθη στη Βελγική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου παρουσία του υπουργού ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου υπεγράφησαν δύο ενεργειακά μνημόνια κατανόησης (MUO): Το πρώτο, μεταξύ των Fluxys και ΔΕΣΦΑ με αντικείμενο την ανάθεση στους Βέλγους μελέτης βιωσιμότητας για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός εικονικού σημείου συναλλαγών φυσικού αερίου (virtual gas hub) καθώς και για την γενικότερη οργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς αερίου στη χώρα μας (προθεσμιακά προιόντα, κ.ά.), η οποία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Το δεύτερο υπεγράφη μεταξύ της CREG, δηλαδή της Βελγικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και της αντίστοιχης ελληνικής ΡΑΕ, και αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας ενόψει και της ολοκλήρωσης της ενιαίας ενεργειακής αγοράς.

Πέραν του φυσικού αερίου, ενδιαφέρον από το Βέλγιο υπάρχει και για την αγορά ηλεκτρισμού. Πρόκειται για την εταιρεία Elia, το διαχειριστή του δικτύου υψηλής τάσης του Βελγίου, που αποτελεί έναν από τους τρεις μνηστήρες στη μάχη διεκδίκησης για το 66% του ΑΔΜΗΕ.

Δίχως να παραγνωρίζει ότι φαβορί στο διαγωνισμό είναι η ιταλική TERNA, η εκπρόσωπος της εταιρείας Barbara Verhaegen, μιλώντας προ μηνών στην βελγική εφημερίδα “L’Echo”, είχε δηλώσει ότι η ΕLIA μέσω της απόκτησης του ΑΔΜΗΕ θέτει στόχους οικονομικούς, αλλά και στρατηγικούς.

«Θέλουμε να διευρύνουμε τον ρόλο που διαδραματίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσω αυτού να ενισχύσουμε τη θέση μας ως leader, σε ό,τι έχει να κάνει με την επίγεια και την υποθαλάσσια μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας», είχε πει επιγραμματικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από