Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε διέλυσε σήμερα την Κάτω Βουλή ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 14 Δεκεμβρίου στις οποίες θα επιδιώξει να ανανεώσει τη θητεία του, δύο χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία.

Ο Άμπε είναι ο «πατέρας» του οικονομικού μείγματος που έχει βαφτιστεί «Αbenomics» και περιλαμβάνει αύξηση των δημόσιων δαπανών και εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να καταπολεμηθεί ο παγιωμένος αποπληθωρισμός που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα με τα μέτρα αυτά όμως, ο Άμπε αύξησε τον ΦΠΑ από το 5% στο 8%, με αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης. Η δεύτερη αύξηση, από το 8% στο 10%, επρόκειτο να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό κλίμα, γι’ αυτό και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τη μετάθεση της εφαρμογής της κατά 1,5 χρόνο, δηλαδή για το 2017.

Μέχρι το τέλος του 2016 δεν απαιτείται η διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει τη δημοτικότητα του Άμπε να έχει πέσει στο 39%, το χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2012 που ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Το 37% δήλωσαν ότι θα ψήφιζε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (LDP), ενώ το 13% θα ψήφιζε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ) και το 30% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που ο συνασπισμός του δεν αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν απίθανο παρότι μπορεί να καταλήξει αποδυναμωμένος αν το LDP χάσει πολλές έδρες.