Δέκα πολίτες σκοτώθηκαν τη νύχτα στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και ενόπλων ισλαμιστών κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, όπου ο αιγυπτιακός στρατός πραγματοποιεί επιχείρηση κατά των ισλαμιστών τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσαν, την Τετάρτη, ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τουλάχιστον τρία παιδιά και τρεις γυναίκες είναι ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Τα θύματα σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους που επλήγη από δύο βλήματα όλμων τα οποία εκτόξευσαν ισλαμιστές αντάρτες τη νύχτα, ενώ ίσχυε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πηγές είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι πιθανόν τα θύματα να σκοτώθηκαν από λάθος κατά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ισλαμιστών στην περιοχή, αλλά αργότερα η εκδοχή αυτή απορρίφθηκε.

Μεσούσης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στο βόρειο Σινά μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών στις 24 Οκτωβρίου στις οποίες σκοτώθηκαν 33 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, κάτοικοι της περιοχής, ιατρικό προσωπικό και άλλες πηγές είχαν περιορισμένη πληροφόρηση για το περιστατικό αυτό.

Η Αίγυπτος εφαρμόζει ουδέτερη ζώνη σε βάθος ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της των συνόρων της με τη Γάζα εκκαθαρίζοντας την περιοχή από σπίτια και δέντρα και καταστρέφοντας υπόγειες σήραγγες, καθώς δηλώνει ότι μέσω αυτών διακινούνται λαθραία όπλα από τον παλαιστινιακό θύλακα στους ισλαμιστές αντάρτες στη χερσόνησο του Σινά.

Κάτοικοι στο Σινά που διαμαρτύρονται ότι επί μακρόν ζουν παραμελημένοι από το κράτος δηλώνουν ότι πολλοί ανάμεσά τους εξαρτώνται από το λαθρεμπόριο προϊόντων που διακινείται μέσω των σηράγγων για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην και ότι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης έχει ενισχύσει τη δυσαρέσκεια.

Η δράση και η βία των ισλαμιστικών οργανώσεων στο Σινά, μια απομακρυσμένη αλλά στρατηγικής σημασίας περιοχή στη μεθόριο με το Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Διώρυγα του Σουέζ, έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο του 2013, όταν ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και κατέστειλε το κόμμα του, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, φυλακίζοντας χιλιάδες μέλη της και χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση.

Τα εναπομείναντα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τηρούν ειρηνική στάση και καταδίκασαν τις επιθέσεις του περασμένου μήνα.

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντις που πρόσφατα ορκίστηκε υποταγή στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και του στρατού στο Σινά και αυτόν τον μήνα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση της 24ης Οκτωβρίου.