Οι προτάσεις του ειδικού συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών κ. Αϊντα για τη λύση της κρίσης που προκάλεσαν οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν γίνονται αποδεκτές σε καμιά περίπτωση από τη Λευκωσία. Το Συμβούλιο Αρχηγών που συνεδρίασε χθες υπό τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη κατέληξε ομόφωνα στην απόφαση αυτή η οποία θα διαβιβασθεί στον κ. Αϊντα προφορικώς κατά την επίσκεψή του στην κυπριακή πρωτεύουσα στις 24 Νοεμβρίου.

Ο κ. Αϊντα, ύστερα από έναν κύκλο επαφών σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, είχε εισηγηθεί τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τις δύο πλευρές η οποία να συζητήσει το θέμα του φυσικού αερίου είτε εντός της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού είτε παραλλήλως. Στην ουσία, η πρόταση Αϊντα βάζει την Αγκυρα στο παιχνίδι των ερευνών και της αξιοποίησης του φυσικού αερίου πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άφησε περιθώρια ούτε καν συζήτησης της πρότασης αυτής, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης διαδικασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχοντας την υποστήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε κίνηση όσο διαρκούν οι τουρκικές προκλήσεις και το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ. Ούτε πρόκειται να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις όσο η Αγκυρα επιχειρεί εκβιασμούς στο θέμα του φυσικού αερίου. Ούτε είναι νοητό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην περίπτωση που επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις η Αγκυρα να επαναλαμβάνει κατά διαστήματα τις προκλήσεις.