Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα επέβαλε κυρώσεις σε τρία μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και στον θείο του που είναι τοπικός φύλαρχος, επειδή παραβίασαν τους κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν όλοι οι κάτοικοι της χώρας για να καταπολεμηθεί η επιδημία του Έμπολα.

Ο Αμάντου Καμάρα, αρχηγός του χωριού Γέλι Σάντα, κατηγορείται ότι δεν υπέδειξε στις αρχές τους παράνομους ενταφιασμούς θυμάτων του Έμπολα. Οι ενταφιασμοί αυτοί θεωρούνται ως μια από τις βασικές αιτίες διάδοσης της ασθένειας. Ο πρόεδρος Κορόμα επέβαλε στον θείο του πρόστιμο 500.000 λεόν (περίπου 92 ευρώ) και τον καθαίρεσε επ’ αόριστον από τα καθήκοντά του.

Μία θεία και ένας αδελφός του προέδρου θα πληρώσουν επίσης πρόστιμο γιατί συμμετείχαν σε αυτήν την «απόκρυψη», ανακοίνωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Μπομπάλι.

Στις αρχές του μήνα ο Κορόμα είχε επιπλήξει τους τοπικούς αξιωματούχους των δυτικών επαρχιών της χώρας καλώντας τους να βάλουν ένα τέλος στις τελετές ενταφιασμού που περιλαμβάνουν επαφή με το σώμα του νεκρού. «Πρέπει να σταματήσει η υποκρισία στον αγώνα κατά του Έμπολα», είχε τονίσει ο πρόεδρος.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Σιέρα Λεόνε για την αντιμετώπιση της επιδημίας μεταξύ άλλων επιβάλουν στους κατοίκους να ενημερώνουν τις αρχές για την παρουσία κάθε ξένου στο χωριό τους αλλά και για τυχόν ασθενείς μεταξύ των μελών της οικογένειάς τους. Η πλειοψηφία των έξι εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας κατοικεί σε χωριά τα οποία διοικούνται από κληρονομικούς αρχηγούς. Οι φύλαρχοι αυτοί επιβάλουν φόρους, διορίζουν τους ντόπιους αστυνομικούς και επιλύουν τις κτηματικές διαφορές.

Οι φύλαρχοι εξαρτώνται με τη σειρά τους από τους 150 «ανώτατους αρχηγούς» που προέρχονται από ισχυρές οικογένειες και συγκροτούσαν τη μοναδική τοπική εξουσία μέχρι το 2004, όταν άρχισαν να εκλέγονται τοπικά συμβούλια.