Οταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 και το 2015, από το 3,7% και το 3,9% στο 3,3% και στο 3,8% αντίστοιχα, επικαλέστηκε τις όλο και πιο ανησυχητικές προοπτικές της ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γερμανίας. Αλλωστε το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναλογεί στο 13% της παγκόσμιας οικονομίας σε τιμές αγοράς –όσο περίπου και της Κίνας.

Τα οικονομικά προβλήματα αντικατοπτρίζονται και στην πολιτική κατάσταση της ευρωζώνης με μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος σε πολλές χώρες να διακατέχεται από απελπισία και να αναζητεί καταφύγιο σε ακραίες ιδεολογίες. Δύο επιφανείς οικονομολόγοι, ο Ζαν Πιζανί Φερί και ο Χένρικ Εντερλαϊν, ετοιμάζονται να προτείνουν λύση σε έκθεσή τους. Εργο των δύο είναι να εκπονήσουν μια νέα πολιτική μεταρρυθμίσεων για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, επικεντρώνοντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία και σε αύξηση των επενδύσεων στη Γερμανία. Ολοι ελπίζουν ότι η έκθεση που θα παρουσιαστεί την 1η Δεκεμβρίου θα δείξει τον δρόμο για να ανακάμψει η ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ έχει ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της αλλά η νομισματική επέκταση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να βγάλει την ευρωζώνη από τη στασιμότητα. Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Η Γερμανία θέλει διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία της να χαλαρώσει το ζωνάρι της λιτότητας στην ευρωζώνη δεν θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η σχέση Γερμανίας και Γαλλίας είναι κλειδί στις προσπάθειες. Οι δύο χώρες έχουν μεγάλη επιρροή όταν συνεργάζονται. Η ισχύς της σχέσης αυτής είναι ό,τι εκπροσωπεί η πρωτοβουλία Πιζανί και Εντερλαϊν και η οποία –με επαρκή πολιτική στήριξη –θα μπορούσε να αναζωογονήσει την Ευρώπη.

Ο Κεμάλ Ντερβίς είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και πρώην πρεσβευτής για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP). Είναι αντιπρόεδρος του Brookings Institution