Ένας άνδρας 70 ετών έχασε την ζωή του εξαιτίας κατολίσθησης και ένας ακόμη τραυματίσθηκε σοβαρά στην ευρύτερη περιοχή του Τορίνο, η οποία πλήττεται από συνεχείς βροχοπτώσεις.

Την Τρίτη, στην περιοχή της Λιγουρίας, στην βορειοδυτική Ιταλία, άλλοι δυο ηλικιωμένοι έχασαν την ζωή τους, λόγω κατάρρευσης του σπιτιού στο οποίο ζούσαν, μετά από κατολίσθηση.

Η λίμνη Ματζιόρε, στο Πεδεμόντιο, έχει υπερχειλίσει στο ύψος της τοποθεσίας Παλάντσα και οι πυροσβέστες έχουν πραγματοποιήσει ήδη δεκάδες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων που δεν μπορούσαν να εξέλθουν των σπιτιών και των αυτοκινήτων τους, λόγω της υψηλής στάθμης του νερού.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και στην βορειοανατολική περιφέρεια Φριούλι, όπου σειρά χειμάρρων έχει σπάσει τα φράγματα.

Η περιφέρεια διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ για την παροχή των πρώτων άμεσων βοηθειών προς τους πολίτες και την αποκατάσταση των μεγαλύτερων ζημιών στις οδικές αρτηρίες.

Άνδρες και γυναίκες του ιταλικού στρατού, στο μεταξύ, συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας και των πυροσβεστών.

Η κινητοποίηση αυτή προκάλεσε σύγκρουση ανάμεσα στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φράνκο Γκαμπριέλι και στον περιφερειάρχη της Λιγουρίας, Κλάουντιο Μπουρλάντο: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντέδρασε υστερικά, ο στρατός δεν χρησιμεύει σε τίποτα, δεν ξέρει πώς να κινηθεί», δήλωσε ο Μπουρλάντο. «Το να δουλεύουν μαζί ο στρατός, οι εθελοντές και η Πολιτική Προστασία στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα εμπιστοσύνης», απάντησε ο Μπουρλάντο.

Χιλιάδες εθελοντές, παράλληλα, έχουν λάβει ειδικά άδεια από την δουλειά τους, και βοηθούν στον καθαρισμό των δρόμων, των κατοικιών και των μαγαζιών, σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας.