Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί, την Πέμπτη, στο Αμάν της Ιορδανίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε μια περίοδο που εντείνεται η βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Ο Αμπάς έγινε δεκτός νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης από τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, η χώρα του οποίου είναι ο θεματοφύλακας της Πλατείας των Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο ιορδανός μονάρχης θα έχει επαφές αργότερα και με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθεί τόσο η ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ όσο και ο αγώνας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμπάς με τον Κέρι θα συναντηθούν αύριο στις 13.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του πρώτου, Νάμπιλ Άμπου Ρουντέινα.

Η Πλατεία των Τεμενών είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος για τους μουσουλμάνους, θεωρείται όμως ιερός χώρος και από τους Εβραίους που την αποκαλούν Όρος του Ναού. Παλαιστίνιοι και Ιορδανοί φοβούνται ότι το Ισραήλ, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, θα επιχειρήσει να τροποποιήσει το στάτους κβο της περιοχής, που απαγορεύει στους Εβραίους να προσεύχονται στην Πλατεία.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αμπντάλα Νσουρ, η κυβέρνηση του οποίου ανακάλεσε πρόσφατα τον πρεσβευτής της στο Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ότι τα επεισόδια γύρω από την Πλατεία των Τεμενών συνιστούν μια «μαχαιριά» στην ειρήνη.