Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προτίθεται να παραιτηθεί του αξιώματός του πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα La Republica.

Ο Ναπολιτάνο, 89 χρόνων, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρεται να έχει λάβει την απόφασή αυτή για λόγους υγείας . Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο ιταλός πρόεδρος δεν φέρεται διατεθειμένος να περιμένει την έγκριση ενός νέου εκλογικού νόμου, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί έως τώρα.

Σε επίσημο ανακοινωθέν της το οποίο εκδόθηκε την Κυριακή, η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει ότι «δεν διαψεύδει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει αναφορές του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου».

Στο σχετικό ανακοινωθέν παράλληλα υπενθυμίζεται ότι κατά την επανεκλογή του από το κοινοβούλιο της Ρώμης, στις 20 Απριλίου του 2013, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τα όρια – τα οποία ήταν και χρονικού χαρακτήρα- εντός των οποίων αποδεχόταν την δεύτερη αυτή θητεία».

«Ο Ναπολιτάνο ήταν και είναι ο θεματοφύλακας και εγγυητής του Συντάγματος. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ευγνώμονες», σχολίασε ο ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Γκρατσιάνο Ντελρίο ο οποίος, για την διαδικασία επανεκλογής προσβλέπει «στην ευρύτερη δυνατή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Η δε πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι ευχήθηκε «τα κόμματα να προβληματισθούν εγκαίρως σχετικά με την όλη κατάσταση και τις ανάγκες που προκύπτουν» και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «η Ιταλία είναι έτοιμη, εδώ και καιρό, να αποκτήσει γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας».