Η εβδομάδα που αρχίζει ανήκει στην εθνική ομάδα. Ο αγώνας με τα Νησιά Φερόες είναι μπροστά, ο αντίπαλος δείχνει εμπόδιο χαμηλό, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως η επικείμενη αναμέτρηση και κρίσιμη είναι και πυροδοτεί πλήθος συζητήσεων.

Αλλωστε, οι μέχρι σήμερα αγώνες της Εθνικής, με τον Ρανιέρι στον πάγκο, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επιτυχημένοι. Και τι κάνει ο Κλαύδιος; Μια μίνι επανάσταση! Ή, για να ειπωθεί διαφορετικά, παίζει με τη φωτιά, θέλοντας να στείλει σε όλους τα δικά του μηνύματα για το εγγύς μέλλον.

Ο ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΕΝΟΣ. Ο Ιταλός κινείται στη λογική πως θα αγωνίζεται όποιος παίκτης βρίσκεται σε φόρμα. Αυτός που τα δίνει όλα με τη φανέλα τής άλλοτε πρωταθλήτριας Ευρώπης. Κάπως έτσι εκπαραθυρώθηκαν από την Εθνική οι Σαμαράς, Ταχτσίδης και Μήτρογλου, ποδοσφαιριστές που πάντα συμπεριλαμβάνονταν στις επιλογές του κόουτς και υπήρξαν παρουσίες σημαντικές για την ομάδα. Στο εσωτερικό προκλήθηκε μίνι σοκ, αλλά δεν ήταν το μόνο: μετά τους τραυματισμούς των Χολέμπας και Φορτούνη, ο Ρανιέρι ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό! Εστειλε πρόσκληση στον Τασουλή του Πανιωνίου, έναν ποδοσφαιριστή που μόλις την προηγούμενη σεζόν αγωνιζόταν με τη φανέλα του Φωστήρα στη Β’ Εθνική. Και επίσης κάλεσε τον Ντίνα, παίκτη όχι της πρώτης γραμμής του Παναθηναϊκού, έναν μεσοεπιθετικό που είναι μεν έτοιμος, προέρχεται από τραυματισμό δε.

Εδώ, αξίζει να δούμε τα «πώς και γιατί», να εντρυφήσουμε στο σκεπτικό του Κλαύδιου, που μάλλον παίζει τα ρέστα του στα αμέσως προσεχή ραντεβού της ελληνικής ομάδας.

Ο Ρανιέρι λειτουργεί εντελώς διαφορετικά εν συγκρίσει με τους προκατόχους του. Ο Ρεχάγκελ είχε μετατρέψει την Εθνική σε κλειστό κλαμπ και δύσκολα έμπαιναν νέοι παίκτες, ενώ ο Σάντος ακολουθούσε την πεπατημένη, δηλαδή καλούσε παίκτες των οποίων γνώριζε στο 100% τα χούγια και τις συνήθειες. Με τον μπαρουτοκαπνισμένο σε διεθνές συλλογικό επίπεδο ιταλό προπονητή, αλλάζουν τα πάντα. Μέχρι στιγμής, έχει καλέσει δεκάδες ποδοσφαιριστές και το μείζον είναι πως στέλνει προσκλήσεις σε πρωτάρηδες! Ετσι, βρέθηκαν να παίζουν βασικοί στο Ελσίνκι οι Αθανασιάδης, Καρέλης, Μαυρίας, καθόσον ο κόουτς αρέσκεται σε εκπλήξεις και τομές. Στην προεπιλογή για το ματς με τα Νησιά Φερόες, ναι μεν φώναξε τρία αριστερά μπακ (Χολέμπας, Καράμπελας, Σταφυλίδης), ωστόσο η συνέχεια ήταν διαφορετική. Εμεινε μόνο ο Καράμπελας, αγνοήθηκε ο Γιαννούλης του Ολυμπιακού, δεν δόθηκε σημασία στον Τζαβέλλα που μοιάζει κομμένος και προέκυψε η έκπληξη του Τασουλή. Και στους κεντρικούς μπακ υπήρχαν αρχικά αρκετές λύσεις και με τον τραυματισμό του Κυριάκου Παπαδόπουλου και τώρα με αυτόν του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, ίσως δύο αμυντικοί λιγότεροι. Τι θέλει να πει εδώ, όχι ο ποιητής, αλλά ο προπονητής; Πως σταθερές δεν υφίστανται, ούτε καπαρωμένες θέσεις στο ρόστερ, μόνο ποδοσφαιριστές που δείχνουν διάθεση να δίνουν το «παρών» στη συνολική προσπάθεια και άρα αξίζει να πάρουν την ευκαιρία τους. Με τους Τασουλή και Μπακάκη, αυτό ακριβώς συμβαίνει.

ΝΕΑ ΑΦΙΞΗ. Μάλιστα, ο δεξιός μπακ της ΑΕΚ είναι ο new entry στην ομάδα, ο δεύτερος από τη Β’ Εθνική και την ΑΕΚ μετά τον Μάνταλο. Να τονιστεί πως ο Μπακάκης παίρνει τη θέση του Βύντρα, ενός παίκτη που για όλους τους κόουτς ισοδυναμούσε με σίγουρη λύση. Τι άλλο αξίζει να σημειώσουμε για τον τολμηρό Ρανιέρι; Επαναφέρει στην Εθνική τους Γκέκα και Τζιόλη. Η σχέση με τον επιθετικό πέρασε από χίλια κύματα με αφορμή κάποιες δηλώσεις που έκανε ο Γκέκας πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ενώ ο Τζιόλης καλείται (κι αυτός) για πρώτη φορά μετά το Μουντιάλ. Το αξίζει. Γιατί άσχετα με το αν έχει ρεύμα ή όχι ο χαφ του ΠΑΟΚ, μόνο οι στενόμυαλοι παραβλέπουν πως κάνει το καλύτερο, ίσως, πρωτάθλημα της καριέρας του.