«Το Λουξεμβούργο έχει πολλά να κάνει για να βελτιώσει τις φορολογικές πρακτικές τους», δήλωσε, την Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τις αποκαλύψεις, περί μυστικών συμφωνιών ανάμεσα στη χώρα αυτή και 340 πολυεθνικές, που έκανε η Διεθνής Σύμπραξη  Ερευνητών Δημοσιογράφων στην οποία συμμετείχαν και ΤΑ ΝΕΑ, το μοναδικό ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

«Μένουν πολλά να γίνουν», δήλωσε ο γερμανός υπουργός ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, αναφερόμενος στην έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από 40 διεθνή μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με την οποία το Μεγάλο Δουκάτο συνήψε φορολογικές συμφωνίες με 340 πολυεθνικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οι Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG και Axa, για να ελαχιστοποιήσει τους φόρους τους, με νόμιμα μέσα.

Ο Σόιμπλε παρουσίασε στους γερμανούς βουλευτές μια συμφωνία με στόχο να εγκαθιδρυθεί ως το 2017-2018 η αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο από περισσότερες από 80 χώρες.

Το Λουξεμβούργο περιλαμβάνεται σε μια ομάδα περίπου 50 χωρών, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και πολλοί φορολογικοί παράδεισοι και οι οποίες δεσμεύθηκαν γραπτώς να θέσουν σε ισχύ αυτό το μέτρο που περιορίζει το τραπεζικό απόρρητο και συνιστά μια αξιοσημείωτη πρόοδο εναντίον της φορολογικής απάτης.

Εντούτοις δεν είναι «μόνο η φορολογική απάτη, υπάρχει επίσης η εκμετάλλευση νόμιμων διατάξεων (για να διαφύγει κανείς από τη φορολόγηση) και αυτό είναι το επόμενο στάδιο», του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από