Την ίδια στιγμή που υπό την πίεση της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μεταβάλει ριζικά το εταιρικό φορολογικό της καθεστώς, αναγκάζοντας επιχειρήσεις που έχουν καταχωρηθεί στην Ιρλανδία να είναι και φορολογικοί κάτοικοι της χώρας, η Ιρλανδία ανοίγει μια άλλη «πόρτα» στην φοροαποφυγή.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal στη νομοθεσία που εισήγαγε η ιρλανδική κυβέρνηση για την κατάργηση της φορολογικής δομής που έγινε γνωστή με την ονομασία «Διπλό Ιρλανδικό» και η οποία επέτρεπε στους πολυεθνικούς ομίλους να γλιτώνουν φόρους δισεκατομμυρίων εμπεριέχεται μια χωριστή διάταξη που επιτρέπει στις εταιρείες να μην πληρώνουν κανένα φόρο επί των κερδών από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, άδειες και άλλα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η νέα νομοθεσία, η οποία επεκτείνει την τρέχουσα φορολογική ελάφρυνση που επιτρέπει στις εταιρείες να προστατεύουν το 80% του εισοδήματος που προέρχεται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εκτιμάται πως θα δώσει κίνητρο στις εταιρείες να κάνουν την Ιρλανδία φορολογική τους έδρα για την πνευματική τους ιδιοκτησία, ώστε να προστατευθούν από τους φόρους.

Η εν λόγω φοροαπαλλαγή θα μπορούσε θεωρητικά να ωφελήσει εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google ή φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Gilead Sciences, που έχουν μεταφέρει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ιρλανδία.

Η διευρυμένη φοροαπαλλαγή θεωρείται από τους υποστηρικτές της ως ένας τρόπος για να κρατήσει την Ιρλανδία ανταγωνιστική ως προορισμό για την πνευματική ιδιοκτησία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε πως η διευρυμένη φοροαπαλλαγή αποσκοπεί στο να καταστήσει την Ιρλανδία ένα πιο ελκυστικό μέρος για τις εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν την πνευματική τους ιδιοκτησία.