Υπέρβαση της «κακοφωνίας» στην ΕΕ και μία φωνή των «28» στην εξωτερική σκηνή θέτει ως στόχο της η νέα Υπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, στην πρώτη συνέντευξη που δίνει μετά την ανάληψη καθηκόντων σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Θέλω να δω Παλαιστινιακό Κράτος μέχρι το τέλος της θητείας μου» λέει, ενώ για την ουκρανική κρίση εκφράζει μεν τις επιφυλάξεις της απέναντι στην αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά τονίζει την αναγκαιότητα να δράσει η ΕΕ.

Με αφορμή την πρόσφατη κίνηση της Σουηδίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, η Μογκερίνι τόνισε ότι «θα ήταν ευτυχισμένη εάν έβλεπε Παλαιστινιακό κράτος μέχρι το τέλος της θητείας της», όπως είπε στην συνέντευξη που δημοσιεύουν από κοινού την Τρίτη η ιταλική Stampa, ο γαλλικός Monde, η ισπανική Pais, η γερμανική SZ, ο βρετανικός Guardian και η πολωνική Gazeta Wyborcza.

«Το ζήτημα δεν είναι η αναγνώριση από μία χώρα, αλλά η εγκαθίδρυση της Παλαιστίνης ως κράτος» τόνισε. Η ΕΕ, εξήγησε, δίνει ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνοντας πως η πρώτη της επίσημη επίσκεψη θα είναι στo Tελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα και τη Γάζα.

Η νεαρή ιταλίδα αξιωματούχος, που πρόσφατα άφησε το ΥΠΕΞ στη Ρώμη, θεωρείται ότι κλίνει προς λιγότερο επιθετική στάση απέναντι στη Μόσχα. Έστω κι αν τονίζει την ανάγκη αποφασιστικότητας της ΕΕ, φαίνεται να δίνει τροφή στις εκτιμήσεις αυτές.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΕ πως οι πρόσφατες κάλπες που στήθηκαν από τους φιλορώσους στις ουκρανικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι παράνομες και δεν νομιμοποιούνται, υπογράμμισε πως «πρέπει να διατηρηθεί ο διαύλος διαλόγου, έστω κι αν το σημάδι της Κυριακής δεν είναι ενθαρρυντικό».

Απέρριψε πως η Ουκρανία πρέπει πλέον να θεωρείται διαιρεμένη χώρα, επιμένοντας στην διαφύλαξη της ενιαίας κυριαρχίας του ουκρανικού κράτους, και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία τήρησης των συμφωνιών του Μινσκ: «Αν κυρήξουμε τελειωμένη την ειρηνευτική διαδικασία, τι μας μένει; Θα μετρήσω μέχρι το χίλια πριν προχωρήσω σε κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές κυρώσεις επηρεάζουν την ρωσική οικονομία και τα αποτελέσματά τους γίνονται αισθητά από τη ρωσική ηγεσία και το περιβάλλον της» αναγνώρισε η Μογκερίνι σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες την Τρίτη.

«Ωστόσο, είναι ακόμη ανοικτό το ερώτημα εάν αυτό θα σπρώξει την Μόσχα σε αλλαγή στάσης» είπε χαρακτηριστικά, αλλά τόνισε πως οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να υποχωρήσουν: «Θα ήταν εξαιρετικό να μπορούσαμε να άρουμε τις κυρώσεις, αλλά αυτό θα σήμαινε πως η κρίση στην Ουκρανία έχει επιλυθεί, πράγμα που δεν συμβαίνει» τόνισε.