Τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος έγινε την Τρίτη δεκτός από τον κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι εκλογές θα γίνουν όπως φαίνεται το μήνα Μάρτιο από τη μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι οι πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων είναι παραδεκτές στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά πρέπει να μείνουν στην άκρη και να αναζητηθεί κοινός πολιτικός τόπος για τη διαπραγμάτευση του χρέους διότι αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι δυσμενή για την κοινωνία.

Χαίρομαι που ακούω για συνεννόηση παρά τις διαφορές των κομμάτων απάντησε ο κ. Παπούλιας αλλά χρειάζεται και για τα εθνικά θέματα. Αυτό υποστηρίζω, αυτό είπα και στον Πρωθυπουργό και τον κ. Τσίπρα σημείωσε ο κ. Παπούλιας.

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «τοδημόσιο χρέος δεν βιώσιμο πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να εξυπηρετηθεί».

Ερωτηθείς σχετικά εάν πρόκειται να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι συζητά με τους πάντες εφόσον η συζήτηση έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.

Νωρίτερα μιλώνταςστα Παραπολιτικά 90,1 FM είπε:«θα έλεγα απευθυνόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ας κρατήσουμε τις διαφορές μας, ας κρατήσουμε όλοι μας τις αντιθέσεις που έχουμε, αλλά ας αντιπαρατεθούμε στην ουσία των προβλημάτων. Η χώρα δεν χρειάζεται τεχνητές πολώσεις, που απομακρύνουν την πολιτική από την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη , εν όψει της συνάντησης.

«Οι αντιθέσεις και οι διαφορές των κομμάτων είναι δεδομένες, είναι αναγκαίο στοιχείο μάλιστα στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και της λειτουργίας του πολιτεύματος, αλλά από ‘κει και πέρα -το επαναλαμβάνω- ο ελάχιστος κοινός τόπος πρέπει να υπάρξει, τόσο σήμερα όσο και αύριο» πρόσθεσε, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στη βάση ενός κοινού ελάχιστου πολιτικού τόπου, να συστρατευτούμε για την αναδιαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους. Άλλωστε, ο χρόνος είναι αρκετά μεγάλος μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνισε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του αποφάσισε την πολιτική και οργανωτική αυτονομία και αυτοτέλεια. Εκτίμησε, δε, ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα καταστεί εφικτή και η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές.

Η συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον Κάρολο Παπούλια έγινε μία ημέρα μετά τις διαδοχικές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.