Οι εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας τις οποίες ελέγχουν οι αυτονομιστές ήταν «ατυχείς» και «αντιπαραγωγικές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Μπαν Κι-μουν μιλώντας την Τρίτη από το βήμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Οι εκλογές, εντός εισαγωγικών, οι οποίες διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη Κυριακή είναι ατυχείς και αντιπαραγωγικές. Καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμορφωθούν κατεπειγόντως στην πλήρη εφαρμογή του γράμματος και του πνεύματος του πρωτοκόλλου και του μνημονίου (κατανόησης) του Μινσκ», σημείωσε ο Μπαν Κι-μουν κατά την ομιλία του στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

Οι πολίτες στις αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εξέλεξαν την Κυριακή τους «προέδρους» τους και τα «κοινοβούλιά» τους, σε μια διαδικασία που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να «σεβαστεί», αλλά ο Μπαν Κι-μουν και μέρος της διεθνούς κοινότητας κατήγγειλαν εκ των προτέρων.

Χθες η Ρωσία αντιτάχθηκε σε άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιδίωξαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να καταδικάζει τις εκλογές στην ανατολική Ουκρανία. Στο κείμενο υπογραμμιζόταν ότι οι εκλογές αντίκεινται στις συμφωνίες του Μινσκ την 5η Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις εκλογές ως μια διαδικασία «έκνομη» η οποία αποτελεί μια «χονδροειδή παραβίαση» του πρωτοκόλλου του Μινσκ, που άνοιξε τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο διεμήνυσε ότι το Κίεβο θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, μετά την διεξαγωγή των εκλογών, και συγκάλεσε για σήμερα το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από