Την Τρίτη, οι Αμερικανοί εκλέγουν 36 γερουσιαστές, 36 κυβερνήτες και 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εκτός αυτών όμως, σε αρκετές πολιτείες, οι ψηφοφόροι καλούνται να πάρουν αποφάσεις σε μία σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία μπαίνουν στα μεγάλα ψηφοδέλτια και παίρνουν τη μορφή δημοψηφίσματος.

Σε αντίθεση με την εκλογή ενός γερουσιαστή, τα αποτελέσματα αυτών των δημοψηφισμάτων έχουν άμεσες πρακτικές συνέπειες, γεγονός που ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν – μεταξύ άλλων – υπέρ της νομιμοποίηση της κάνναβης, υπέρ του περιορισμού του δικαιώματος στην άμβλωση ή υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ιδού τα δημοψηφίσματα σε κάθε πολιτεία.

1. Περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση

Φέτος, τρεις πολιτείες ζητούν τη γνώμη των ψηφοφόρων όσον αφορά την άμβλωση και τα λεγόμενα «δικαιώματα του βρέφους»: το Κολοράντο, το Τενεσί και η Βόρεια Ντακότα. Ειδικά, οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο καλούνται να στηρίξουν ένα μέτρο βάσει του οποίου το ωάριο της γυναίκας θεωρείται άτομο (με συνταγματικά δικαιώματα) από τη στιγμή της γονιμοποίησης. Πρόκειται για ένα μέτρο, υποστηρίζει η αντίθετη πλευρά, που επί της ουσίας ποινικοποιεί το χάπι της επόμενης μέρας, ακόμη και την αποβολή. Κατά του μέτρου τάσσεται ακόμη και ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία.

2. Νομιμοποίηση της κάνναβης

Το 2012, το Κολοράντο και η Πολιτεία της Ουάσιγκτον νομιμοποίησαν με δημοψήφισμα την κατοχή και πώληση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση (23 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρική χρήση). Εκτοτε, τα coffee shops ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και ο τουρισμός της κάνναβης ανθεί. Φέτος, αντίστοιχα δημοψηφίσματα διενεργούνται στο Ορεγκον, την Αλάσκα και την πόλη της Ουάσιγκτον.

3. Κατώτατος μισθός

Στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παγώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού που πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα (στα 10,10 δολάρια την ώρα από 7,25 που είναι σήμερα). Σε τέσσερις συντηρητικές πολιτείες ωστόσο (Αλάσκα, Αρκάνσας, Νεμπράσκα και Νότια Ντακότα), η αύξηση του ελάχιστου μισθού κερδίζει διαρκώς έδαφος. Για την ακρίβεια, τα μέτρα αυτά είναι τόσο δημοφιλή ώστε ακόμη κι εκείνοι που αντιτίθενται δεν επιχείρησαν καν να κάνουν εκστρατεία εναντίον τους.

4. Οπλοκατοχή

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, μόνο ένα δημοψήφισμα αφορά τη λήψη περιοριστικών μέτρων για την οπλοκατοχή. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Γκέιλ Κόλινς στους New York Times, η πρόταση που τίθεται σε ψηφοφορία στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον δεν έχει πολλές ελπίδες: ο νόμος προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο στα ποινικά μητρώα όλων όσοι αγοράζουν πυροβόλα.

5. Αλλα δημοψηφίσματα

Αλλα δημοψηφίσματα αφορούν το κυνήγι αρκούδας στο Μέιν (κατά πόσον είναι νόμιμη η προσέλκυσή της με γλυκά), την άδεια για το κυνήγι των λύκων στο Μίσιγκαν, τη μείωση της ελάχιστης ποινής φυλάκισης για αδικήματα στα οποία δεν εμπεριέχεται βία στην Καλιφόρνια, καθώς και την επισήμανση των τροφίμων στα οποία περιέχονται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (στο Ορεγκον και το Κολοράντο). Συνολικά, σε όλη τη χώρα, διενεργούνται 146 δημοψηφίσματα.