Εξι χρόνια μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, οι Αμερικανοί είναι πιθανόν να εγκαταστήσουν μία ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σήμερα, κατά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων είναι συνήθως δυσάρεστα για το κυβερνών κόμμα στον Λευκό Οίκο.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) στην ανατολική ακτή για την ψηφοφορία που θα ανανεώσει τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τους 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών.

Καθ’ οδόν προς την απόκτηση της πλειοψηφίας και στα δύο σώματα του Κογκρέσου για πρώτη φορά από το 2006 εμφανίζονται οι Ρεπουμπλικανοί – επωφελούμενοι από τη χαμηλή δημοτικότητα Ομπάμα και την παραδοσιακή ροπή των ενδιάμεσων εκλογών υπέρ του κόμματος που δεν βρίσκεται στην εξουσία.

Η μεγάλη μάχη της ενδιάμεσης κάλπης δίνεται στη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ χρειάζεται να αποσπάσουν μόλις έξι έδρες για να κερδίσουν και τη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς.

Η μάχη θα κριθεί σε οκτώ έως 13 πολιτείες-κλειδιά, όπου το αποτέλεσμα, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι αμφίρροπο.

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται ψήφο-τιμωρία προς τον Μπαράκ Ομπάμα αν ευελπιστούν ότι έστω και την ύστατη στιγμή μπορεί να λειτουργήσει η αποδεδειγμένη ικανότητά τους να συσπειρώνουν τους υποστηρικτές τους πριν την κάλπη.

Οι ενδιάμεσες εκλογές πάντως παραδοσιακά συνδέονται με χαμηλότερο ποσοστό προσέλευσης και ευνοούν το κόμμα που δεν βρίσκεται στην εξουσία.

Οι ανατολικές πολιτείες Κονέκτικατ, Μέιν, Νιου Χαμσάιρ, Νιου Τζέρζι, Νέας Υόρκης, Βιρτζίνια, Ιντιάνα και Κεντάκι ήταν οι πρώτες που άνοιξαν τα εκλογικά τους τμήματα στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος).

Το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων (435 έδρες), 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και 36 θέσεις κυβερνητών θα ανανεωθούν στις κάλπες της Τρίτης.

«Υπάρχει ένα άρωμα νίκης στον αέρα», δήλωσε ο απερχόμενος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κεντάκι Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της νέας πλειοψηφίας της Γερουσίας σε περίπτωση νίκης.

«Είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι Αμερικανοί να δώσουν την ετυμηγορία τους για την πολιτική Ομπάμα», δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, ηττημένος του 2012, προβλέποντας, επιφυλακτικά, τη νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.