«Η ευρωζώνη κινδυνεύει να απολέσει τα όποια οφέλη της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και να εμφανίσει υστέρηση ανάπτυξης, εάν οι κυβερνήσεις δεν αντιστοιχίσουν την νομισματική επέκταση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής για την υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας», δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Ο Κερέ, μέλος της εξαμελούς διοικούσας επιτροπής της ΕΚΤ, παρότρυνε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να προωθήσουν ταχέως μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση των οικονομιών τους.

«Εάν δεν υπάρξει το κατάλληλο μείγμα νομισματικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής διατρέχουμε εκ νέου τον κίνδυνο μιας αυτοεκπληρούμενης απώλειας της τρέχουσας χρονικής συγκυρίας και μιας καθυστέρησης της ανάπτυξης», είπε ο Κερέ.

«Από την πλευρά μας είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας σε αυτό το μείγμα, μέσω του οποίου θα εκπληρωθεί η καταστατική μας δέσμευση για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού προς το 2%».

Η εμπειρία της κρίσης στην ευρωζώνη και προσαρμογές που έγιναν σε χώρες της Βαλτικής κατέδειξαν ότι «συνολικά, εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα έναντι περισσότερο σταδιακών προσεγγίσεων», πρόσθεσε ο Κερέ στη διάρκεια ομιλίας του στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στην Κύπρο είπε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης νομοθετημάτων που θα επιταχύνουν την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.