Πρόσφατα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η μείωση της ανάπτυξης συνιστά απειλή. Δεν είναι η μόνη που έχει αυτή την ανησυχία.

Σε όλο τον κόσμο όσοι χαράσσουν οικονομική πολιτική αναζητούν τρόπους για να αυξηθεί η ανάπτυξη, με τις προσπάθειες να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Ομως, όπως υπενθυμίζει συχνά και η Λαγκάρντ στο κοινό της, υπάρχει και άλλος τρόπος για να βελτιωθεί η οικονομία, να αυξηθούν η συμμετοχή και η πρόοδος των γυναικών σε αυτή. Οι γυναίκες αναλογούν στο μισό παγκόσμιο εργατικό δυναμικό και από αυτές προέρχεται περίπου το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Ομως δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως η συμμετοχή τους στην οικονομία, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη για την ψαλίδα των δύο φύλων που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων δεν πλήττουν μόνο τις γυναίκες. Πλήττουν τους πάντες. Οι υγιείς, πιο μορφωμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο υγιή και μορφωμένα παιδιά, δημιουργώντας έναν αναπτυξιακό κύκλο. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ της προόδου που σημειώνει μια χώρα στο να μειώσει τις ανισότητες αυτές, και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Οπως είπε ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σουάμπ, «ανταγωνιστικές και ευημερούσες θα παραμείνουν μόνο οι οικονομίες αυτές που έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα ταλέντα που υπάρχουν σε αυτές. Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως η ισότητα μεταξύ των φύλων αποτελεί θέμα δικαιοσύνης». Θα ήταν δύσκολο να βρει κανείς πιο σημαντικά επιχειρήματα για να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων.

Η Λόρα Τάισον έχει διατελέσει επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ και είναι καθηγήτρια στο Haas School of Business και στο University of California, Berkeley. Η Σαάντια Ζαχίντρι είναι επικεφαλής του Human Capital του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.