Απαγόρευση εισόδου σε πολίτες χωρών της Δυτικής Αφρικής αποφάσισε η Αυστραλία, σε μια προσπάθεια να αποτελέσει μια παγκόσμια «ασφαλή νησίδα»από τον ιό Εμπολα. Πρόκειται για την πρώτη χώρα εκτός Αφρικής που κλείνει την πόρτα της σε πολίτες της πληγείσας περιοχής της Αφρικής, σε ένα μέτρο που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Το μέτρο καλλιεργεί τον πανικό, είναι αναποτελεσματικό και έχει πολιτικά κίνητρα, απαντούν επιστήμονες και υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κυβέρνηση Αμποτ.

Η Αυστραλία δεν έχει καταγράψει κάποιο κρούσμα του Εμπολα παρότι έχει σημάνει επανειλημμένα συναγερμός στη χώρα και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ αντιστέκεται μέχρι στιγμής σε επανειλημμένα αιτήματα να στείλει ιατρικό προσωπικό επί του πεδίου για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας.

Η απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος σε οποιονδήποτε έρχεται από τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία, προβλήθηκε από την κυβέρνηση ως απαραίτητο προληπτικό μέτρο ασφαλείας, αλλά επικρίθηκε από εμπειρογνώμονες και υποστηρικτές των δικαιωμάτων που επισήμαναν πως το εν λόγω μέτρο έχει πολιτικά κίνητρα και είναι κοντόφθαλμο.

Η ανακοίνωση για την απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου έρχεται, την ώρα που πολιτείες της Αυστραλίας φαίνονται να σκληραίνουν τη στάση τους αναφορικά με την ασθένεια. Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην πολιτεία Κουίνσλαντ καλούνται να μπουν εθελοντικά σε καραντίνα όταν γυρίζουν από τη Δυτική Αφρική όπου έχουν περιθάλψει ασθενείς.

Αλλοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν δραστικότερα μέτρα. «Αν κάποιος δεν μπει εθελοντικά σε καραντίνα και έχουμε εύλογη ανησυχία, τότε θα επιδιώξουμε εντολή από δικαστή για να μπει σε καραντίνα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κουίνσλαντ Λόρανς Σπρίνγκμπορντ.

«Δημιουργείται κλίμα πανικού»

Οι κίνδυνοι για την Αυστραλία είναι μικροί λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής της, επισημαίνει ο δρ. Άνταμ Κάμρατ-Σκοτ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαρί Μπασίρ για τις Λοιμώδεις Νόσους και τη Βιοασφάλεια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Η απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου, δήλωσε, ουδόλως θα συμβάλει στην προστασία της χώρας από τον Έμπολα, ενώ θα έχει δυνητικά αρνητική επίδραση στη δημόσια υγεία, αυξάνοντας αδικαιολόγητα τους φόβους για τη νόσο και δημιουργώντας γενικό κλίμα πανικού.

«Αυτή είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση», δήλωσε ο Κάμρατ-Σκοτ. «Υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία ή ιατρική αιτιολόγηση για να επιλέξεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Πρόκειται για το είδος της πολιτικής που διαπιστώνουμε ότι αρχίζει να εμποδίζει τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας» σημείωσε.