Η σημερινή πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ επανεκλέγεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας επικρατώντας του Εσιο Νέβες,στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η Ρουσέφ λαμβάνει το 51,5% των ψήφων έναντι 48,5% του αντιπάλου της, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του.

Περίπου 143 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της έβδομης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ανάμεσα στην απερχόμενη κεντροαριστερή πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ και τον 54χρονο κεντροδεξιό γερουσιαστή Αέσιο Νέβες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι θα διεξαχθεί μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αντιπάλους.

Γι αυτόν τον λόγο προφανώς η πρόεδρος της Βραζιλίας εμφανίστηκε ενωτική κατά την επινίκια ομιλία της, λέγοντας ότι η έντονη αντιπαράθεση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και η μικρή διαφορά με την οποία κέρδισε τον αντίπαλό της δεν αποτελούν λόγους διαίρεσης της χώρας.

Η ίδια δήλωσε ότι προτεραιότητά της στη δεύτερη θητεία της αποτελεί η εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο σχετικά με τις αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνουν.

Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία και περιορισμό του πληθωρισμού.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο αντιπάλων επικεντρώθηκε γύρω από το ποιος είναι καταλληλότερος για τη διαμόρφωση των συνθηκών ανάπτυξης της οικονομίας, μείωση των ενοικίων και καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Ρουσέφ θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 2015 για μία τετραετή θητεία. Στις χθεσινές εκλογέςοι ψηφοφόροι επέλεξαν επίσης γερουσιαστές και κυβερνήτες.