«Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επενδύει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε τουριστικές υποδομές για την επόμενη πενταετία, κεφάλαια που θα προέλθουν από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης της προγραμματικής περιόδου 2014-2020», τόνισε την Πέμπτη η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο Forum Economique Francophone.

Την ίδια ώρα, στην προώθηση και ενθάρρυνση της ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού και του οινοτουρισμού, στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού.

Σε συνεδρίαση που είχαν την Πέμπτη στην Αθήνα, καθώς η Ελλάδα έχει την προεδρία του ΟΣΕΠ, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι με την αξιοποίηση των συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και οι κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση ξένων παραγωγών ταινιών, την προβολή των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της περιφερειακής και τοπικής κουζίνας στην περιοχή των 12 χωρών-μελών του ΟΣΕΠ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο Αγροτουρισμός και ο Οινοτουρισμός θεσμοθετήθηκαν εφέτος στην Ελλάδα με νόμο που πέρασε από το κοινοβούλιο και ότι για πρώτη φορά τίθεται πλαίσιο ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να υπάρξει αύξηση εξαγωγών.

«Η Ελλάδα είναι παράδειγμα και για τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά το πως κινήθηκε μετά από έξι δύσκολα χρόνια για την τουριστική βιομηχανία», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Ταλέμπ Ριφάι, υπογραμμίζοντας τις θετικές επιδόσεις του τομέα, χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, του υπουργείου Τουρισμού και του ιδιωτικού τομέα, όπως η μείωση του ΦΠΑ, η διευκόλυνση έκδοσης visa και το μήνυμα «που εξέπεμψε η χώρα ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί το μεγάλο ρεύμα των τουριστών».

Σε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε μετά τη σύνοδο του ΟΣΕΠ, ο κ. Ριφάι τόνισε ότι τα 2,8 εκατ. επιπλέον τουρίστες που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα (αύξηση 16%) «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συσχετιστούν με τις απώλειες της Αιγύπτου και της Τυνησίας που ανήλθαν στις μόλις 900.000». Παράλληλα επισήμανε την πιθανότητα η επόμενη συνάντηση του ΠΟΤ το 2017 να διεξαχθεί στην Ελλάδα, κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στο πλαίσιο της Συνόδου υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού ΟΣΕΠ Dr. Victor Tvircun. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΣΕΠ στάθηκε στην ανάγκη έκδοσης ταξιδιωτικής visa και εκτίμησε «ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη στις θεωρήσεις visa ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΣΕΠ», φθάνοντας μάλιστα έως και την κατάργησή τους. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι σε χώρες όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Τουρκία, «σε κάποια σημαντικά γεγονότα η visa καταργείται για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η υπουργική σύνοδος έκλεισε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού υπουργών του ΟΣΕΠ, στην οποία αποτυπώνεται η πρόθεσή τους να προωθηθεί η περιοχή ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και ως ελκυστική περιοχή για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Στη σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τα 12 κράτη μέλη, δύο συνδεδεμένα όργανα, εννέα χώρες με καθεστώς παρατηρητή, καθώς και εκπρόσωποι από έξι χώρες και οργανισμούς με καθεστώς εταίρου τομεακού διαλόγου.

Παράλληλα, η κυρία Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι σύντομα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα ανακοινωθεί πλαίσιο οικονομικών κινήτρων για προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα εφέτος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και σε κινέζικη τηλεοπτική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σημασία της ανασκαφής της Αμφίπολης στον τουρισμό, η ίδια υπερθεμάτισε περί του ανεξάντλητου πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας και επισήμανε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε σωστά την περιοχή γύρω από το Μνημείο και οφείλουμε να αναδείξουμε τις μοναδικές διαδρομές που διαθέτει η χώρα μας που θα επιτρέψουν στον επισκέπτη να βαδίσει στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αποστόλου Παύλου και τόσων άλλων. Ετσι θα αναπτυχθούν και οι τοπικές κοινωνίες και θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα».

Αναζητούνται επενδυτές

Στο μεταξύ, πρόσκληση για επενδύσεις στον τουρισμό απηύθηνε σε επιχειρηματίες, εκπροσώπους μεγάλων ομίλων, πολιτικούς και άλλους παράγοντες της Γαλλίας, νωρίτερα το πρωί η υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στο Forum Economique Francophone.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επενδύει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε τουριστικές υποδομές για την επόμενη πενταετία, κεφάλαια, που θα προέλθουν από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης της προγραμματικής περιόδου 2014-2020», τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη.

Και πρόσθεσε ότι «o θετικός αντίκτυπος της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, σημαντικό μέρος της οποίας καλύπτει η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, θα μπορούσε να αυξήσει την ετήσια ζήτηση στα 10 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και στα 25 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας 220.000 νέες θέσεις απασχόλησης».

Η ίδια αναφέρθηκε στο νόμο 4179/13 για τον τουρισμό, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την ενδυνάμωση της ταυτότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και την ενίσχυση των επενδύσεων στη δυναμική του. Αναλύοντας πτυχές της ρύθμισης, σημείωσε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη υποδομών υψηλής ποιότητας και καινοτόμων τουριστικών προϊόντων, η προσέλκυση στρατηγικών προσοδοφόρων ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και επισκεπτών με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα.​