Νέα διάσταση παίρνει η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου για την μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων στον δήμο Δραπετσώνας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου του 2004.

Ο Κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι ο Α. Μητρόπουλος με την ιδιότητά του ως εργατολόγος είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του ΠΔ Παυλόπουλου για τους εν λόγω υπαλλήλους, ενώ τώρα ζητεί να μην απολυθούν.

Ο Α. Μητρόπουλος επικαλείται τώρα γνωμοδότηση του 2006 που φέρει την έγκριση του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου βάσει της οποίας για να προχωρήσει η μετατροπή των συμβάσεων αυτών δεν ήταν απαραίτητα τυπικά προσόντα.

«Αυτό που τους έλεγε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με υπογραφή Παυλόπουλου ήταν ότι: «Δεν αποκλείεται κατάταξη και με ελλιπή ακόμα προσόντα εφόσον τέτοια δεν αξιώθηκαν ούτε από τις προκηρύξεις των θέσεων ούτε από τη φύση της εργασίας». «Δηλαδή, αυτό που κάνει τώρα ο υπουργός να καλεί δημάρχους οι οποίοι πειθάρχησαν στη γνωμοδότηση Παυλόπουλου και να εγκαλεί εμάς γιατί τότε τους λέγαμε ΄»Δεν υπάγεστε στις προϋποθέσεις΄», είναι παράδοξο», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επιτέθηκε στον Μητσοτάκη ότι «επιχειρήθηκε να γίνει διαστρέβλωση των θέσεών μας και της δικής μου, προσωπικής θέσης αναφορικά με τους συμβασιούχους». «Στην αρχή προσπάθησε ο κύριος υπουργός να με φέρει σε αντίφαση με τη δική μου στάση, διότι όντως το 2005 ήταν κατ’ αντίθεση με γνωμοδότηση -την οποία είχε αποδεχθεί ο κ. Παυλόπουλος- του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Εσωτερικών τότε.

Ενώ εγώ ήμουν αυστηρός στην τήρηση των προϋποθέσεων, ο κ. Παυλόπουλος ήταν αντίθετος και είχε δεχθεί τότε -και σωστά μετά- τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έλεγε και για ελλιπή ακόμα προσόντα, εφόσον τέτοια δεν αξιώθηκαν ούτε από τις προκηρύξεις των θέσεων ορισμένου χρόνου ούτε από τις συμβάσεις που στη συνέχεια καταρτίστηκαν. Πώς γίνεται, λοιπόν, ενώ μονιμοποιήθηκαν με ανοχή ΑΣΕΠ, με ανοχή υπουργείου, με ανοχή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με 18 μήνες, σήμερα με 158 μήνες προϋπηρεσία να απολυθούν;», διερωτήθηκε ο κ. Μητρόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι τα όσα επικαλείται ο κ. Μητρόπουλος σχετικά με την γνωμοδότηση Παυλόπουλου περί ελλιπών προσόντων «ήταν κάτι τελείως διαφορετικό». «Εδώ λέμε ότι γνωματεύσατε σωστά, επιστημονικά, ότι προγράμματα τα οποία επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και άρα δεν μονιμοποιούνται», επισήμανε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «και κατά συνέπεια, ο δήμαρχος ο οποίος προέβη, και συχνά και με αιτήσεις θεραπείας στο ΑΣΕΠ, στη μονιμοποίηση τέτοιων υπαλλήλων -ή μάλλον το δημοτικό συμβούλιο, όχι ο δήμαρχος μόνος του- γνώριζε, όπως γνώριζαν κι οι ίδιοι οι υπάλληλοι, ότι δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις». «Δεν κάλυπταν, με άλλα λόγια, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που ήταν και η ουσία του θέματος που ήρθε να θεραπεύσει το Προεδρικό Διάταγμα με τους κανόνες αυτούς που επέβαλλε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι «άλλο αυτό που γνωμοδοτούσε ο κ. Παυλόπουλος και άλλο αυτό που είχατε γνωμοδοτήσει εσείς».