Eλαβε τις πρώτες παραστάσεις από την πορτοκαλί μπάλα πιτσιρικάς, παρακολουθώντας στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αναμετρήσεις στο θρυλικό ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ. Eμπαινε στον ναό της καλαθοσφαίρισης είτε λαθραία είτε αγοράζοντας εισιτήριο, παρά τα πενιχρά οικονομικά του.

Το θέαμα τον καθήλωνε. «Καθισμένος οκλαδόν, παρακολουθούσα φάσεις με τους γίγαντες εκείνης της εποχής. Ηταν όλα τρισδιάστατα. Αυτό το στοιχείο με οδήγησε στο μπάσκετ» θυμήθηκε μιλώντας στους συντελεστές του βιβλίου «Θεσσαλονίκη: η πόλη του μπάσκετ».

Ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ και επί δεκαετίες σκαπανέας του ελληνικού μπάσκετ δούλεψε εθελοντικά σε αυτοσχέδιο εργοτάξιο για να κατασκευαστεί το γήπεδο του Ολύμπου 40 Εκκλησιών, στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Κατσάνειο Γυμναστήριο.

Αγωνίστηκε στον Ολυμπο σχεδόν εν κρυπτώ από τον αυστηρό πατέρα του. Οι συμπαίκτες του έσβηναν το όνομά του από τις συνθέσεις στα ρεπορτάζ των εφημερίδων.

Φορώντας τη χαρακτηριστική μπορντό φανέλα του Δημόκριτου (συγχωνεύθηκε με τον Ολυμπο), έζησε κι άλλες πιο

δυνατές εμπειρίες. Οταν θυμάται το εκτός έδρας φιλικό ματς απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας το 1973 χαμογελάει. Χρειάστηκε ειδική άδεια από τον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού για να ταξιδέψει με την αποστολή του Δημόκριτου σε χώρα με κομμουνιστικό καθεστώς, υπηρετώντας τη στρατιωτική θητεία του.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. Στον Δημόκριτο άρχισε να μετουσιώνει ως προπονητής τις παιδικές τρισδιάστατες παραστάσεις του σε συστήματα, καλό μπάσκετ και αποτελέσματα.

Ο γεννημένος την 1η Μαρτίου 1949 σκαπανέας του μπάσκετ ανέβηκε την ιεραρχία σταδιακά και αξιοκρατικά και έφτασε τη σεζόν 1993-94 στη θέση του ασίσταντ του Ντούσαν Ιβκοβιτς στην πανίσχυρη ομάδα του ΠΑΟΚ.

Τον Απρίλιο του 1994 γεύθηκε την εντονότερη χαρά της πορείας του στον χώρο του με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς ως πρώτος προπονητής του Δικεφάλου του Βορρά, ενώ τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει την επιμέλεια σχολής μπάσκετ στο κλειστό της Πυλαίας με διοίκηση και προσωπικό υποστήριξης κοινής φιλοσοφίας.

ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ. Αισθάνεται ευτυχισμένος στον χώρο των τρισδιάστατων παιδικών παραστάσεών του. Αφήνει τους δημοσιογράφους να μετρούν μία προς μία τις 286 νίκες του ως προπονητής σε 608 ματς στην Α1.

Δεν ενθουσιάζεται με ανακοινώσεις πενταετούς ανανέωσης συνεργασίας και ασφαλώς δεν κλονίζεται από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το ποιοτικό άλμα σε σύλλογο με τις συνθήκες και τις δυνατότητες του Ολυμπιακού.

Ως αυθεντικός σκαπανέας του μπάσκετ ο Μαρκόπουλος πήγε από τους πρώτους, γύρω στις 8.30 το προχθές το πρωί, στο κλειστό για να προετοιμάσει την πρώτη προπόνηση της εβδομάδας.