Η αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και οι προοπτικές τροφοδοσίας περιοχών της χώρας που δεν έχουν σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των πρωτοβουλιών του υπουργείου για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο της χώρας όσο και των κρατών-μελών της ΕΕ στο σύνολό τους, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών προκλήσεων όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκαν:

-Τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν για το ενεργειακό κόστος στη ναυσιπλοΐα, από την χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ως καυσίμου πλοίων (LNG Bunkering).

– Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας σε θέματα μεταφοράς και χρήσης LNG, δεδομένης της ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως και ιδιαίτερα στον τομέα μεταφοράς LNG.

– Οι προοπτικές τροφοδοσίας με CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) ή LNG νησιών και απομακρυσμένων περιοχών όπου δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη σύνδεσή τους με το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου στο ορατό μέλλον. Σχετικές προβλέψεις έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

– Ενδεχόμενες επενδυτικές πρωτοβουλίες που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, σε ζητήματα που σχετίζονται με την τροφοδοσία της ΝΑ Ευρώπης και την ανάπτυξη πλωτών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία, αλλά και τη βούλησή του να εγκαθιδρυθεί μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της συγκεκριμένης κατηγορίας των εφοπλιστών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς LNG, με το ΥΠΕΚΑ, αλλά και με εποπτευόμενους από το υπουργείο Οργανισμούς.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των DYNAGAS LNG Partners LP, TSAKOS GROUP OF COMPANIES, MARAN GAS ΜΑΡΙΤΙΜΕ INC (του Ομίλου Αγγελικούση) και GASLOG LNG Services Ltd (του Ομίλου Λιβανού).

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης.