Μεθυσμένος ήταν ο οδηγός του εκχιονιστικού οχήματος με το οποίο συγκρούσθηκε το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total Κριστόφ ντε Μαρζερί στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, ανακοίνωσε η ρωσική επιτροπή έρευνας.

«Μεταξύ των αιτίων που εξετάζονται κατά προτεραιότητα για το δυστύχημα που προκάλεσε τη νύχτα τον θάνατο του Κριστόφ ντε Μαρζερί και των τριών μελών του πληρώματος του αεροσκάφους είναι πιθανό σφάλμα των πιλότων και η συμπεριφορά του οδηγού του οχήματος. Αποδείχθηκε ότι ο οδηγός του εκχιονιστικού βρισκόταν σε κατάσταση μέθης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος βρισκόταν σε διαδικασία απογείωσης την ώρα που συγκρούσθηκε τη νύκτα με το εκχιονιστικό όχημα στην πίστα του αεροδρομίου, προκαλώντας τον θάνατο όλων των επιβαινόντων.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Κριστόφ ντε Μαρζερί, αυτού του μεγάλου φίλου της Ρωσίας, την ώρα που η ουκρανική κρίση έχει επιφέρει την άνευ προηγουμένου από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου επιδείνωση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, συγκλόνισε τη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Γαλλία έχασε «έναν ξεχωριστό διευθυντή επιχείρησης, έναν καπετάνιο της βιομηχανίας και έναν πατριώτη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, ο Κριστόφ ντε Μαρζερί επέστρεφε από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αφιερωμένη στις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία τη στιγμή που οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση πλήττουν σκληρά την ρωσική οικονομία.

Επωφελούμενος από τις καλές σχέσεις που διατηρούσε με την κορυφή της ρωσικής ηγεσίας ο Κριστόφ ντε Μαρζερί ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.

Ηταν ένας από τους λίγους επιχειρηματίες που συμμετείχαν τον Μάιο στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες.

Η Total είναι εταίρος της ρωσικής Novatek στο γιγάντιο σχέδιο φυσικού αερίου Yamal στον Μεγάλο Ρωσικό Βορρά.

Υπό την ηγεσία του Κριστόφ ντε Μαρζερί, η Total ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις της στον τομέα της εξερεύνησης με στόχο την αύξηση της παραγωγής της, προχωρώντας παράλληλα σε σημαντικές εκχωρήσεις δραστηριοτήτων.