Λίγο πριν την τελική απόφαση για το αν θα παραπεμφθούν σε δίκη και υπό άκρα μυστικότητα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι συγγενείς του βρέθηκαν ενώπιον του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου για να δώσουν διευκρινίσεις αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο υπουργός φέρεται να μη άλλαξε γραμμή από όσα είχε πει τόσο στη Βουλή όσο και ενώπιον του ανακριτή για τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ αρνούμενος ότι έσβησε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ ενώ απέδωσε την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες λόγω της ένταξης της χώρας στο Μνημόνιο.

Οι συγγενείς του (Ελένη Παπακωνσταντίνου, Συμεών Σικιαρίδης, Ανδρέας Ρωσσώνης) που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη και ποτέ δεν ζήτησαν από τον εξάδελφο το σβήσιμο του ονόματος από τη λίστα Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, έχει προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της απιστίας και νόθευσης εγγράφου με σκοπό τον προσπορισμό σε τρίτο αθέμιτου ωφέλους καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Μέσα στον Νοέμβριο το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί τελικά για το αν ο πρώην υπουργός και οι συγγενείς θα καθίσουν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου – δικαστικοί κύκλοι πάντως το θεωρούν εξαιρετικά πιθανό.