Η κυβέρνηση της Νιγηρίας σκοπεύει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 200 και πλέον κοριτσιών που είχαν απαγάγει μέλη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ ως την Τρίτη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μια πηγή της προεδρίας της χώρας, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει πού θα γίνει η παράδοσή τους.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να τηρήσει (…) τη συμφωνία ώστε η απελευθέρωση των ομήρων να γίνει είτε την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη», δήλωσε η πηγή αυτή.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, ο Αιθεράρχης Άλεξ Μπάντε, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με την Μπόκο Χαράμ για μια κατάπαυση του πυρός, η οποία θα επιτρέψει την απελευθέρωση των κοριτσιών που είχαν απαχθεί ενώ βρίσκονταν σε ένα δευτεροβάθμιο σχολείο για να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις στην απομακρυσμένη πόλη Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, τον Απρίλιο.

Στελέχη προεδρίας και του στρατού δεν σχολίασαν τις πληροφορίες που έδωσε η πηγή της προεδρίας ως τώρα.

Η Μπόκο Χαράμ, η οποία συνήθως κάνει ανακοινώσεις μέσω των μαγνητοσκοπημένων ομιλιών ενός άνδρα ο οποίος διατείνεται πως είναι ο ηγέτης της, του Αμπουμπακάρ Σεκάου, δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις ανακοινώσεις του Μπάντε περί εκεχειρίας.

Πολλοί στη Νιγηρία αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί εκεχειρίας, έπειτα από πέντε χρόνια αδιάκοπης βίας. Μετά την απαγωγή των κοριτσιών ο στρατός της Νιγηρίας υποστήριξε δύο φορές ότι έσωσε κάποια ή όλα τα κορίτσια, για να ανασκευάσει μερικές ώρες αργότερα.

Έχουν υπάρξει αρκετές φορές απόπειρες για μια διαπραγμάτευση με την Μπόκο Χαράμ τα τελευταία χρόνια αλλά χωρίς ποτέ να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, κάτι το οποίο εν μέρει οφείλεται στο γεγονός πως η οργάνωση έχει διάφορες φράξιες.

Σύμφωνα με τον Νιγηριανό ειδικό σε θέματα ασφαλείας Όνα Εχόμου, η Μπόκο Χαράμ, τα μέλη της οποίας έχουν προβεί σε ενέργειες από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι μετά το 2009, αθέτησε υποσχέσεις πολλές φορές στο παρελθόν. «Πρέπει να πάρουμε προληπτικά μέτρα.

Δεν πρέπει να μας καταλάβουν εξαπίνης ξανά», είπε. «Τη συμφωνία αυτή πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις», επισήμανε και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμείνουν ελεύθεροι αυτοί οι άνθρωποι σε κάθε περίπτωση».