Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται, παρά την εκεχειρία και παρά την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας-Ουκρανίας με ηγέτες της ΕΕ.

Στο επίκεντρο για μια ακόμα φορά, η πόλη Ντόνετσκ, όπου σύμφωνα με το Κίεβο, έχασαν τη ζωή τους δύο ουκρανοί στρατιωτικοί.

Ο ένας έπεσε νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ βρισκόταν σε ένα σημείο ελέγχου, και ο δεύτερος σκοτώθηκε από την έκρηξη όλμου. Άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Βολόντιμιρ Πόλιοβι, εκπρόσωπο του Στρατού.

Στο Ντονέτσκ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι μάχες διεξάγονται στην περιοχή του αεροδρομίου, μια από τις σημαντικότερες εστίες έντασης.

Ο Πόλιοβι δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός απώθησε δύο επιθέσεις φιλορώσων ανταρτών οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό.

Οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.700 ανθρώπους από τον Απρίλιο και συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από την 5η Σεπτεμβρίου -η οποία παραβιάζεται καθημερινά.

Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες στο Μιλάνο δεν επετεύχθη αξιοσημείωτη πρόοδος σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία.

Υπήρξε, πάντως, κάποια μικρή πρόοδος σε σχέση με την επιτήρηση των συνόρων.

Υπήρξε ακόμη προσέγγιση των θέσεων των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά τη διένεξη για το αέριο ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, χωρίς να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες· οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι θα οδηγήσουν στην επανάληψη των παραδόσεων ρωσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς φοβούνται ότι η διμερής σύγκρουση για το θέμα αυτό ενδέχεται να πλήξει τις δικές τους προμήθειες.