Το βαρύ πυροβολικό στη μάχη για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αμάλ Αλαμουντίν, βρίσκεται από χθες στην Αθήνα. Η διάσημη πλέον σύζυγος του Τζορτζ Κλούνι έφθασε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος συνοδευόμενη από τον Τζόφρι Ρόμπερτσον, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers όπου εργάζεται. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκε ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του βρετανικού συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τον επίσης νομικό Νόρμαν Πάλμερ, συνεργάτη του λονδρέζικου δικηγορικού γραφείου.

Χωρίς να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, συνοδεία οχήματος της Αστυνομίας, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Αθήνας, όπου κατέλυσαν τελικά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Για σήμερα στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση της ομάδας των νομικών με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα, ώστε να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την προώθηση του ελληνικού αιτήματος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αλλωστε όλοι τους βρίσκονται στη χώρα μας ως επίτιμοι καλεσμένοι του υπουργού και για τον λόγο αυτόν εγκρίθηκε από τον τρέχοντα προϋπολογισμό του φορέα η πίστωση δαπάνης ύψους 10.885,50 ευρώ για τις ανάγκες της φιλοξενίας τους. Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αφορά το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και της ενοικίασης αυτοκινήτου με οδηγό για τρεις ημέρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει και η επίσκεψη των νομικών.

Αύριο Τετάρτη η 36χρονη κυρία Κλούνι και οι δύο συνάδελφοί της, αμφότεροι επίτιμοι νομικοί σύμβουλοι της βασίλισσας της Αγγλίας, θα βρεθούν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ αργότερα την ίδια ημέρα θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η νομικός με ειδίκευση στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα καταπιαστεί με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Οπως ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Αλαμουντίν και τον Ρόμπερτσον να παράσχουν τις νομικές συμβουλές τους στο ζήτημα της διεκδίκησης το 2011.