Η Γερμανία και η Γαλλία προσφέρονται να διαθέσουν τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οπλισμένους στρατιώτες για να συμβάλουν στην επιτήρηση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σήμερα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας μπορούν να στείλουν δύο άοπλα, τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προσωπικό για τον χειρισμό και τη συντήρησή τους, είπε ο Σταϊνμάιερ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Πάβλο Κλίμκιν στο Βερολίνο. Ο ίδιος είπε πως ο γερμανικός στρατός θέλει να σταλεί και «μια ένοπλη συνοδεία» των χειριστών των αεροσκαφών.

Ο Σταϊνμάιερ δεν ανέφερε πόσα αεροσκάφη αυτού του είδους μπορεί να στείλει η Γαλλία ούτε διευκρίνισε πόσοι στρατιώτες θα σταλούν ως συνοδεία των γερμανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs).

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχεδιάζει να εντάξει τέσσερα αυστριακά UAVs στην αποστολή του η οποία επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας που έχουν συνάψει οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο Σταϊνμάιερ τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ έχει ζητήσει να σταλούν άλλα τέσσερα UAVs και ούτε το Βερολίνο, ούτε το Παρίσι θα «επιβάλλουν» σε οποιονδήποτε να δεχθεί την αποστολή τους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 29 αεροσκάφη αυτού του είδους για να επιτηρείται αποτελεσματικά η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Στελέχη του ΟΑΣΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι η τρέχουσα εντολή της αποστολής του δεν προβλέπει την ανάπτυξη ενόπλων στρατιωτικών. Η μεταβολή των κανόνων αυτών θα προϋπέθετε την έγκριση καθενός εκ των 57 κρατών μελών του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Ο Κλίμκιν χαρακτήρισε την προσφορά του Βερολίνου μια «πολύ σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά την (ενίσχυση των μέτρων ώστε να επιτηρείται πως εφαρμόζεται η) εκεχειρία», ωστόσο επισήμανε πως το να μετατραπεί η αποστολή των παρατηρητών σε ένοπλη θα απαιτούσε και την έγκριση του κοινοβουλίου της Ουκρανίας—το οποίο θα ανανεωθεί με τις πρόωρες εκλογές που προγραμματίζεται να γίνουν την 26η Οκτωβρίου.

Η εύθραυστη εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την 5η Σεπτεμβρίου παραβιάζεται καθημερινά το τελευταίο διάστημα. Οι αρχές στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και με ρουκέτες από χθες ως σήμερα και ότι οι μάχες, που επικεντρώνονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης, συνεχίστηκαν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 3.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 8.800 έχουν τραυματιστεί από τα μέσα του Απριλίου ως τις αρχές του Οκτωβρίου στην ανατολική Ουκρανία. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 331, κατά την ίδια πηγή.

Στην γειτονική περιοχή Λουγκάνσκ, αντάρτες άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας άρματα μάχης εναντίον ενός θερμοηλεκτρικού στρατού στην Στσάστια ο οποίος παρέχει ηλεκτροδότηση στην πόλη, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης που έχει διορίσει το Κίεβο, ο Γκενάντι Μόσκαλ, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να τραυματιστούν, ανάμεσά τους ένας εργαζόμενος στον σταθμό, το οποίο είναι εν μέρει «εκτός λειτουργίας», κατά τον ίδιο.

Στο πεδίο της διπλωματίας, η Ουκρανία, η Ρωσία και η ΕΕ προγραμματίζουν να επαναλάβουν την 21η Οκτωβρίου στο Βερολίνο ώστε να διευθετηθεί η διένεξη ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα και να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για την Ευρώπη το χειμώνα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξη» για το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας για το ακανθώδες αυτό πρόβλημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από