Μπόροβετς:Ο άγνωστος προορισμός

Το όρος Ρίλα καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Ροδόπης και από εκεί πηγάζουν δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Βαλκανικής, ο Νέστος και ο Εβρος. Στη βόρεια πλαγιά του όρους βρίσκεται το Μπόροβετς. Πρόκειται για το παλαιότερο χειμερινό θέρετρο της Βουλγαρίας καθώς εμφανίστηκε στον τουριστικό χάρτη της χώρας το 1896. Αργότερα αναπτύχθηκε σε ένα σύγχρονο θέρετρο και σήμερα είναι από τα μεγαλύτερα αλλά και πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων, όπου μάλιστα έχουν φιλοξενηθεί δύο παγκόσμια πρωταθλήματα σκι. Οι πίστες σκι εκτείνονται μέχρι τα 2.250 μέτρα και έχουν χιόνι συνήθως από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τον Απρίλιο, ενώ το ίδιο το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350. Ομως δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να πέσουν τα χιόνια. Η περιοχή είναι δημοφιλής για την ορεινή της ομορφιά και υπάρχει πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών που τη διασχίζει. Στο όρος Ρίλα βρίσκεται και η ψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων, η Μουσάλα (2.925 μ.), με τα ενδιάμεσα καταφύγια να σας περιμένουν για μια στάση καθώς θα ανεβαίνετε προς αυτήν. Επίσης, στο όρος έχουν δημιουργηθεί περίπου 200 λίμνες. Κάποιες από αυτές θα τις συναντήσετε σε μεγάλα υψόμετρα, με τις πιο δημοφιλείς να είναι οι Επτά Λίμνες της Ρίλας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα λιμνών που βρίσκονται σε υψόμετρο από 2.095 ώς 2.535, με την περιοχή να θεωρείται ίσως η πιο όμορφη της Βουλγαρίας. Τα ονόματά τους προέρχονται από το σχήμα τους –το Δάκρυ, το Μάτι, ο Δίδυμος… –και εκεί οδηγούν πολλά μονοπάτια που ξεκινούν από το Μπόροβετς. Από τα ανατολικά του χωριού ξεκινά και μια πιο εύκολη διαδρομή η οποία λέγεται «Ο Μαύρος Βράχος» και διασχίζει κατάφυτη περιοχή με ρυάκια, λιβάδια και δάση από αιωνόβια πεύκα.

Ομως η περιοχή έχει ακόμα έναν θησαυρό, το Μοναστήρι της Ρίλας όπως είναι γνωστό. Πρόκειται για το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας και βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους, στα 1.147 μ. Το όνομά του προέρχεται από τον ιδρυτή του, τον ερημίτη Ιωάννη (876-946 μ.Χ.), ο οποίος στην πραγματικότητα ζούσε σε μια σπηλιά κοντά στο μοναστήρι, το οποίο έχτισαν οι μαθητές του. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά και αρχιτεκτονικά μνημεία και σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο όχι μόνο της Βουλγαρίας αλλά και της Νότιας Ευρώπης. Αξίζει να δείτε το μουσείο του, την κουζίνα, τις τοιχογραφίες, ενώ από το 1983 το ορθόδοξο μοναστήρι χαρακτηρίστηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τους επισκέπτες του να φτάνουν περίπου τους 900.000 τον χρόνο.

Διαμονή:Euphoria ClubHotel & Spa (τηλ. 210-6968.559), http://www.borovetseuphoria.com/gr.aspx

* Το Μπόροβετς απέχει 73 χιλιόμετρα από τη Σόφια και 270 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα χρειαστείτε οδικώς περίπου δυόμισι ώρες από τα σύνορα.

Σιάτιστα:Ο ανεξερεύνητος προορισμός

Στη «βάση» της Πίνδου βρίσκεται το Βόιο, το βουνό που έδωσε το όνομα στον δήμο με πρωτεύουσα τη Σιάτιστα. Κοντά της βρίσκεται ο κατάφυτος Μπούρινος (1.863 μ.) όπου επικρατούν το μαύρο έλατο, το πεύκο αλλά και οκτώ ενδημικά φυτά, με την πόλη να βρίσκεται στα 920 υψόμετρο στις νότιες πλαγιές της κορυφής Βέλλια (1.754 μ.) του Ασκιου όρους (2.107 μ.). Χωρίζεται σε δύο συνοικίες, τη Γεράνεια και τη Χώρα, με τον κεντρικό ανηφορικό δρόμο που τις ενώνει να συγκεντρώνει και τη ζωή της πόλης, ενώ πρέπει να περπατήσεις στα στενά για να δεις τα δημοφιλή αρχοντικά της.

Η ιστορία της Σιάτιστας ξεκινά τον 15ο αιώνα, ωστόσο η ανάπτυξη θα έρθει τον 18ο αιώνα, τότε που οι έμποροι της πόλης θα ταξιδέψουν στον κόσμο και θα την «προικίσουν» με δεκάδες αρχοντικά.

Από αυτά, το Αρχοντικό Δόλγκηρα του 1830 έχει αποκατασταθεί και επιπλωθεί με αυθεντικά αντικείμενα, ενώ πιο μεγαλοπρεπές αλλά παραδομένο στη φθορά του χρόνου το Αρχοντικό Μανούση του 1763 εντυπωσιάζει με τα σκαλιστά του ταβάνια και τα βιτρό του. Επίσης αξιόλογο είναι και το λαογραφικό μουσείο Επισκέψιμη Παραδοσιακή Κατοικία του Χρήστου Τσιότσιου και της Τατιάνας Ντέρου, που φιλοξενεί αντικείμενα κυρίως του 19ου αιώνα.

Η οικονομική ευμάρεια της Σιάτιστας αντανακλάται και στις εκκλησίες. Από τα παλαιότερα κτίσματα της Σιάτιστας είναι ο ναός της Αγίας Παρασκευής του 1677. Εχει ξυλόγλυπτο γιαννιώτικο τέμπλο του 1700, εικόνες κρητικής τέχνης, είναι αγιογραφημένος εξ ολοκλήρου, ενώ ο ένας από τους περίτεχνους πολυελαίους του προέρχεται από τη Βιέννη. Ομως θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και στον έναν από τους έξι τρούλους του γυναικωνίτη καθώς απεικονίζονται ο Πλούταρχος, ο Αριστοτέλης, ο Σόλων, ο Θουκυδίδης, ο Πλάτωνας και η Σίβυλλα. Σημαντικό είναι επίσης το Εκκλησιαστικό Μουσείο της πόλης, όπου θα δείτε λατρευτικές εικόνες, λειτουργικά άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη και βιβλία από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.

Ομως πόσοι γνωρίζουν ότι στη Ελλάδα ζούσαν ρινόκεροι, ελέφαντες, ύαινες, καμηλοπαρδάλεις, μαχαιρόδοντες και μαστόδοντες; Η απάντηση βρίσκεται στην Ιστορική Παλαιοντολογική Συλλογή Σιάτιστας που στεγάζεται στο Τραμπάτζειο Γυμνάσιο. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα, εκτίθενται οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου, του μαστόδοντα της Μηλιάς Γρεβενών.

Κάτι ακόμα που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι οι σιατιστινοί έμποροι έχουν υποκαταστήματα στο εξωτερικό καθώς η γούνα είναι βασική πηγή εισοδήματος. Λέγεται δε ότι στο Ντουμπάι είναι τόσο πολλά που θυμίζουν τη Σιάτιστα!

Διαμονή:Iberis (τηλ. 24650-47.054-55, 6972-405155, www.iberis.gr), Σιατιστινό Αρχονταρίκι (τηλ. 24650-47.020, 6948-587774), Αρχοντικό Σιάτιστας (τηλ. 24650-21.298), Hotel Siatista (τηλ. 24650-47.047).

Καρπενήσι:Ο δημοφιλής προορισμός

Κέντρο της Ρούμελης και της ευρυτανικής γης είναι το Καρπενήσι. Βρίσκεται χτισμένο στις πλαγιές του Βελουχιού σε υψόμετρο 1.000, ανάμεσα σε έλατα, πεύκα και καστανιές, με τον ορίζοντα να γεμίζει από αιχμηρές κορυφές. Ομως, νότια της πόλης υπάρχει ένα άνοιγμα. Είναι η κοιλάδα που διασχίζει ο Καρπενησιώτης και γύρω της υπάρχουν χωριά που αναπτύχθηκαν, ιστορικοί και θρησκευτικοί τόποι που αναδείχθηκαν αλλά και ανθρώπινες ψυχές που γαλουχήθηκαν στις πλαγιές των απόκρημνων βουνών.

Η παράδοση αναφέρει ότι το Καρπενήσι χτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια εκεί όπου οι κάτοικοί του αρχικά κρέμασαν τον χειμώνα από ένα κομμάτι κρέας σε δέντρα τριών διαφορετικών τοποθεσιών της περιοχής. Οπου το κρέας αλλοιώθηκε γρηγορότερα –άρα το κλίμα ήταν ηπιότερο –θεώρησαν ότι ήταν το καταλληλότερο μέρος για την εγκατάστασή τους. Μάλιστα λίγοι ίσως ξέρουν ότι σύμφωνα με μετρήσεις της UNESCO η Ευρυτανία συγκαταλέγεται στα πέντε πιο καθαρά σημεία παγκοσμίως, με μηδενική μόλυνση! Στην περιοχή γύρω από το Καρπενήσι οι ήρεμες καταπράσινες μικρές κοιλάδες εναλλάσσονται με το άγριο και έντονα ορεινό ανάγλυφο που δημιουργούν τα βουνά. Ο Τυμφρηστός με την κορυφή Βελούχι (2.312 μ.), η Καλιακούδα (2.101 μ.) και η Χελιδόνα (1.975 μ.) δημιουργούν ιδανικές προϋποθέσεις για να υπάρχουν άγρια και δυσπρόσιτα φαράγγια αλλά και ποτάμια άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ορμητικά. Μία από αυτές τις κοιλάδες ξεκινά νότια του Καρπενησίου και το μεγαλύτερο τμήμα της διασχίζει ο Καρπενησιώτης, του οποίου τα νερά πασχίζουν να βρουν διέξοδο ανάμεσα από βράχια και πλατάνια.

Τα χωριά Κορυσχάδες, Βουτύρο, Νόστιμο, Μεγάλο Χωριό, Νέο και Παλαιό Μικρό Χωριό είναι αυτά που θα συναντήσετε μέχρι να φτάσετε στη Μονή Προυσού. Ομως λίγα χιλιόμετρα νωρίτερα ο στενός δρόμος περνάει κυριολεκτικά μέσα από τα βράχια στην περιοχή του φαραγγιού Κλειδί, με τα νερά του Καρπενησιώτη να συνεχίζουν απτόητα και αυτά μέσα από τις βραχώδεις πλαγιές. Λίγο αργότερα και πάνω στον δρόμο βρίσκεται ένα μικρό ξωκκλήσι αφιερωμένο στη Παναγία, με τα μικρά ταπεινά τάματα να μαρτυρούν την πίστη των κατόχων τους. Εδώ είναι «Τα Πατήματα» που για κάποιους είναι ένα απλό γεωλογικό φαινόμενο, ενώ για άλλους τα ίχνη από τα πέλματα που διακρίνονται στα απότομα βράχια είναι αυτά που άφησε στο πέρασμά της η Παναγία μεταφέροντας την εικόνα της στη μονή.

Διαμονή

Καρπενήσι:Hotel Spa Montana (τηλ. 22370-80.400-7, montana.gr), Avaris Hotel (τηλ. 22370-89.100-5, avarishotel.gr).Κορυσχάδες

Κορυσχάδες: (τηλ. 22370-25.102, koryschades.com.gr).

Βουτύρο: EmotionsCountry Resort (τηλ. 22370-25.725, emotions.com.gr).

Νέο Μικρό Χωριό: Country Club Ελλάς (22370-41.570-5, countryclub.gr).

Μεγάλο Χωριό: Ανεράδα Inn(τηλ. 22370-41.479, 6944-505045, anerada.com.gr).