Η καλλιτέχνις Αιμιλία Παπαφιλίππου, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ, μπήκε στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς για να δημιουργήσει με μάρμαρα, χώμα και κόλλα μια τετράγωνη πλατφόρμα. Και μέσα από το έργο της «Παλμικά πεδία» να προσκαλέσει τον περιπατητή, επισκέπτη του μνημείου να ξαναδεί  τον χώρο γύρω του.
Η ίδια πιστεύει ότι αυτό το τετράγωνο που θυμίζει σκακιέρα και είναι φτιαγμένο από άμμο και κόλλα αρχικά θα αιφνιδιάσει τον θεατή. Πρόκειται για μια σύνθεση από λευκό μάρμαρο Θάσου με αποχρώσεις κοκκινοκίτρινης ώχρας στο σχήμα ενός πλέγματος φτιαγμένου με τη συνεχή ροή μιας καμπύλης γραμμής. «Στο επίπεδο του μοτίβου αφήνω τον θεατή μόνο του να δει το έργο. Θυμίζει κύματα, διαδρομές, ροές.

Ενα τετράγωνο 8x8. Μια σκακιέρα που μπαίνεις μέσα και επιλέγεις πορείες για να ακολουθήσεις τη γραμμή της διαδρομής. Θέλησα να υποβάλω ότι το ίδιο το χώμα παράγει τον πολιτισμό».

Μέσα στη ζώνη με τα οικοδομήματα του Ναού του Ηφαίστου, τη Στοά του Αττάλου και το Ωδείο του Αγρίππα η σύγχρονη εγκατάσταση ολοκληρώνεται με μακριές μεταλλικές καρφίτσες διαφορετικού ύψους, τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία και ενωμένες μεταξύ τους με λεπτό νήμα. Με αυτόν τον τρόπο η Αιμιλία Παπαφιλίππου αποδίδει την έννοια της παλμικής κίνησης.
Η ίδια ισχυρίζεται ότι η σχέση μας με τη φύση παράγει τον πολιτισμό. Οτι από την προσέγγιση και την κατανόηση της φύσης ο άνθρωπος βρίσκει σύμβολα και τρόπους  για να παραγάγει τη μεταφύση του. Τέτοια είναι η γλώσσα αλλά και το καλλιεργήσιμο  χωράφι λέει. Και ο πολιτισμός από τη στιγμή που καλλιεργείται είναι ένας εξελικτικός μηχανισμός. Η βόλτα λοιπόν στους πρόποδες της Ακρόπολης αλλάζει ως εμπειρία.

Η καλλιτεχνική πρωτοβουλία καλεί τους ξένους τουρίστες, τους περιοίκους της Πλάκας και του Θησείου αλλά και τους κατοίκους ή τους περιστασιακούς επισκέπτες του κέντρου της πόλης να εντοπίσουν ταυτόχρονα την Ιστορία και τη σύγχρονη δραστηριότητα στο ιδιαίτερο αυτό τοπίο. Το έργο έχει και μέρος δεύτερο.

Μια προβολή βίντεο κάθε Σάββατο απόγευμα μετά τη δύση πάνω στην κιονοστοιχία της Στοάς του Αττάλου αποκωδικοποιεί τη γραμμική διαδρομή φωτός και σκιάς σχηματίζοντας ένα ιδιόμορφο barcode του μνημείου. «Πρόκειται για ένα ενεργειακό πεδίο στο οποίο καλείται κανείς να μπει ή να μην μπει. Εχει να κάνει με το αν θέλει κάποιος να είναι ενεργός ή όχι. Και ο χώρος ο επιλεγμένος, της Αρχαίας Αγοράς, είναι το κατεξοχήν σύμβολο των  ενεργών πολιτών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από