Ακούγεται «παρανοϊκό» αλλά φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα πάντα μόνο και μόνο για να κρατήσουν στο χέρι τους ένα νέο iPhone 6. Είναι ικανοί ακόμη και να ανταλλάξουν το σπίτι τους για το καμάρι της Apple.

Σύμφωνα με αγγελία ενός μεσιτικού γραφείου στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιοκτήτης σπιτιού προσφέρεται να ανταλλάξει ένα διώροφο αποικιακού τύπου που είναι χτισμένο με τούβλα στην ανατολική πλευρά της άλλοτε πρωτεύουσας της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με ένα iPhone 6 ή με ένα 32gb iPad.

Το διώροφο σπίτι που έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 800 τετραγωνικά μέτρα διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, ένα μεγάλο λουτρό και ένα μικρότερο WC, ένα ολοκληρωμένο υπόγειο και γκαράζ για δύο αυτοκίνητα. Στην αγγελία ανταλλαγής διαφημίζεται και ο ανεμιστήρας οροφής που θεωρείται από τα βασικά χαρακτηριστικά του οικήματος.

Μια φωτογραφία του σπιτιού που δημοσιεύτηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δείχνει πράγματι ένα σπίτι χτισμένο με τούβλα σε συνθήκες απόλυτης εγκατάλειψης χωρίς τη βασική εξωτερική πόρτα με σπασμένα παντζούρια και παράθυρα.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αρχικά ζητούσε 5 χιλιάδες δολάρια για το σπίτι αλλά μετά από αρκετούς μήνες χωρίς να έχει βρεθεί κάποιος πιθανός αγοραστής άρχισε να ρίχνει πολύ τον «πήχη της τιμής». Τον περασμένο Ιούλιο και τον Αύγουστο η τιμή έπεσε στα 1000 δολάρια αλλά και πάλι δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος αγοραστής. Πλέον ο ιδιοκτήτης θεωρεί καλή συμφωνία την ανταλλαγή του διώροφου με ένα iPhone.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που ζει μόνιμα στο εξωτερικό θέλει απλώς να το «ξεφορτωθεί» καθώς χρωστάει περισσότερα από 6.000 δολάρια σε φόρους ακίνητης περιουσίας.

Το Ντιτρόιτ η πόλη που ταύτισε το όνομά της με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς ήταν η έδρα των τριών μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων (Big Three) χρεοκόπησε το καλοκαίρι του 2013 έχοντας συσσωρευμένα χρέη που ξεπερνούν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά την οικονομική βύθιση της άλλοτε κραταιάς πρωτεύουσας της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εγκαταλείφθηκαν περίπου 78.000 σπίτια και κτίρια. Στην πόλη, με τα περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους στις αρχές του 1950, ζουν μόλις και μετά βίας 700.000 άνθρωποι.