Οι βροχές βρίσκονται στα …φόρτε τους και τα αυτοκίνητα αρχίζουν με τις πρώτες ψιχάλες να γλιστράνε με το παραμικρό. Η οδήγηση σε συνθήκες ισχυρής βροχόπτωσης είναι επικίνδυνη. Οι λόγοι προφανείς: Οι πρώτες σταγόνες μετατρέπουν την άσφαλτο σε πίστα καλλιτεχνικού πατινάζ ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο μεγάλο όταν το αυτοκίνητο διαθέτει φθαρμένα ελαστικά.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα λιμνάζοντα νερά που δημιουργούν το φαινόμενο της υδρολίσθησης, τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και τις νεροποντές στις διασταυρώσεις.

TIPS ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ

Σε περίπτωση βροχόπτωσης πρέπει να ανάβουμε και την ημέρα τα μεσαία φώτα του οχήματος μας. Τα φώτα ομίχλης τα ανάβουμε μόνο όταν υπάρχει περιορισμένη ορατότητα από την ομίχλη.

Προσοχή στην υδρολίσθηση. Το συγκεκριμένο φαινόμενο δημιουργείται όταν περνάμε με ταχύτητα μέσα από λιμνάζοντα νερά. Ουσιαστικά, δημιουργείται μια …φλοίδα νερού ανάμεσα στην άσφαλτο και το ελαστικό με αποτέλεσμα το τελευταίο να χάνει την πρόσφυση του με το έδαφος. Σε μια τέτοια περίπτωση οδηγός πρέπει να ελαττώσει ταχύτητα ώστε να επανέλθει ο έλεγχος του αυτοκινήτου.

Αποφεύγουμε να κινούμαστε με το ΙΧ μας νερά που δεν γνωρίζουμε το βάθος τους. Η άκρη του πεζοδρομίου μπορεί να μας δώσει μια εικόνα. Όταν μπούμε σε νερά, οδηγούμε στο ψηλότερο σημείο του δρόμου.

Σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος καλέστε άμεσα την οδική βοήθεια.

Κρατάμε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Ένα αυτοκίνητο που κινείται υπό βροχή μπορεί να χρειάζεται διπλάσια απόσταση για να ακινητοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτου φρεναρίσματος σε σχέση με όταν κινείται σε στεγνό οδόστρωμα.