Ορισμένοι από τους χειρότερους κατά συρροή δολοφόνους του 20ού αιώνα είχαν δώσει δείγματα γραφής από πολύ νωρίς, όταν ως παιδιά εξαντλούσαν όλη τη σκληρότητά τους στα ζώα. Ο Τεντ Μπάντι, ο «γοητευτικός» αμερικανός εγκληματίας, που στραγγάλιζε, διαμέλιζε και κρεμούσε τα κεφάλια των πτωμάτων στο σαλόνι του, αλλά και ο Ντέιβιντ Μπέργκοβιτς (γνωστός και ως «Γιος του Σαμ») αποτελούν δύο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις. Η σχέση άλλωστε της βιαιότητας απέναντι στα ζώα κατά την παιδική ηλικία με το έγκλημα στην ενήλικη ζωή έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες μελέτες. Σήμερα, το FBI αποφάσισε να τις λάβει σοβαρά υπόψη και να θεωρεί στο εξής τη βία απέναντι στα ζώα «έγκλημα κατά της κοινωνίας».

Κάθε χρόνο, το FBI δημοσιεύει μία έκθεση σχετικά με την εγκληματικότητα στη χώρα. Μέχρι στιγμής ωστόσο ο βασανισμός των ζώων περιλαμβανόταν στην κατηγορία «άλλα», μαζί με άλλη πλημμελήματα, γεγονός που επί της ουσίας σήμαινε ότι δεν καταγράφονταν όλα τα συμβάντα.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν άρδην στις Ηνωμένες Πολιτείες για όσους νομίζουν ότι μπορούν να βγάζουν τα απωθημένα τους πάνω σε ανυπεράσπιστα ζώα. Υιοθετώντας μία πρακτική που από χρόνια είχαν υποδείξει οι οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων στις ΗΠΑ, οι τοπικές αστυνομικές Αρχές θα πρέπει πλέον να κατηγοριοποιούν τα εγκλήματα αυτά σε τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες: κακοποίηση, βία και βασανιστήρια, οργανωμένη βία (περιλαμβανομένων των κυνομαχιών και των κοκορομαχιών) και σεξουαλική κακοποίηση.

Στόχος, αναφέρει το Associated Press, είναι να δημιουργηθούν στατιστικά δεδομένα, τα οποία αφενός θα συμβάλουν στην πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των αδικημάτων εις βάρος των ζώων και αφετέρου θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που σχετίζονται με αυτά τα εγκλήματα, καθώς και του προφίλ των δραστών.

Εκτός από την προστασία των ζώων και την ταυτοποίηση του προφίλ των δυνάμει μανιακών δολοφόνων, η σωστή τοποθέτηση των εγκλημάτων αυτών θα προσφέρει μακροπρόθεσμα ένα ακόμη όφελος: την προστασία των κακοποιημένων παιδιών, δεδομένου ότι η βία στα ζώα συνοδεύεται συχνά με βία στα παιδιά.