Στους Ιάπωνες Ισάμου Ακασάκι και Χιρόσι Αμάνο, από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία και στον Αμερικανό Σούτζι Νακαμούρα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα απονέμεται το φετινό Νόμπελ Φυσικής, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή των Νόμπελ στη Στοκχόλμη το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι τρεις επιστήμονες κέρδισαν το πολυπόθητο βραβείο για την εφεύρεση αποτελεσματικών διόδων εκπομπής μπλε φωτός (LED), ημιαγωγών που εκπέμπουν φωτεινή ακτινοβολία.

Η ανακάλυψή τους έκανε δυνατή την ανάπτυξη λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Οπως ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται παγκοσμίως για τις ανάγκες φωτισμού και η ανακάλυψη των επιστημόνων συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι λάμπες πυράκτωσης φώτισαν τον 20ό αιώνα. Ο 21ος αιώνας θα φωτιστεί από λαμπτήρες LED.Με την έλευση των λαμπτήρων LED έχουμε πλέον εναλλακτικές επιλογές με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη αποδοτικότητα απ’ ό,τι οι παλιότερες πηγές φωτός», αναφέρει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Μετά τη σημερινή βράβευση, ο αριθμός των επιστημόνων, που έχουν γεννηθεί στην Ιαπωνία και έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ, ανέρχεται στους 21, 10 από τους οποίους έχουν κερδίσει το Νόμπελ Φυσικής.