Eναν-έναν τα μεγάλα στελέχη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών «σφάζει» ο Χέλμουτ Κολ σε απομαγνητοφωνημένες εκμυστηρεύσεις του, με τον πρώην καγκελάριο να μην χαρίζεται ούτε στην Aνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον κάποτε στενό συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι δηλώσεις περιλαμβάνονται σε συνομιλίες συνολικά 600 ωρών που είχε ο πρώην καγκελάριος με συγγραφέα στον οποίο υπαγόρευε τα απομνημονεύματά του, και το «ξεκαθάρισμα» έχει εκτοξευτεί στα γερμανικά πρωτοσέλιδα.

Τα σχόλια δημοσίευει το Spiegel, ενώ την Τετάρτη ο Κολ πρόκειται να παρουσιάσει (ενόψει της 25ης επετείου της Πτώσης του Τείχους) βιβλίο – συρραφή παλιότερων απομνημονευμάτων του. Όμως τα σχόλια δεν προέρχονται από εκείνο το βιβλίο, αλλά από το βιβλίο «Τα πρωτόκολλα Κολ» του δημοσιογράφου Χέριμπερτ Σβαν.

Ο Κολ είχε αναθέσει προ αρκετών ετών στον Σβαν τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του και στο πλαίσιο αυτό του είχε εκμυστηρευτεί το 2001 και το 2002 ό,τι θυμόταν σε συνομιλίες που ο Σβαν μαγνητοφωνούσε. Οι δύο πλευρές όμως τελικά δεν τα βρήκαν και βρίσκονται πλέον σε δικαστική διαμάχη.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Σβαν από το δημοσιεύσει τμήματα από εκείνες τις συνομιλίες. Ο Κολ μιλούσε, σημειωτέον, τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία και με φόντο το σκάνδαλο χρηματοδοτήσεων των Χριστιανοδημοκρατών. Η ίδια η Μέρκελ είχε πάρει αποστάσεις από τον Κολ εκείνη την εποχή.

Η Aνγκελα Μέρκελ, τότε αρχηγός του CDU, «δεν ήξερε καν να φάει με μαχαίρι και με πιρούνι» είπε ο Κολ στον Σβαν.

Η παλιά προστατευόμενή του στους Χριστιανοδημοκράτες «γυρόφερνε στα επίσημα δείπνα δεξιά κι αριστέρα κι έπρεπε να την ανακαλώ στην τάξη» είπε ο Κολ, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «ανίδεη».

Δεν εκφράζεται με ανάλογου ύφους σχόλια για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο προορίζε για διάδοχό του, αλλά εκφράζει την άποψη ότι δεν θα μπορούσε να φέρει το ευρώ στην ΕΕ. Όσον αφορά άλλους βαρόνους του CDU, όπως τον Κρίστιαν Βουλφ (μετέπειτα πρόεδρο της Γερμανίας για μερικά χρόνια), τους χαρακτηρίζει «προδότες» ή και (όπως στην περίπτωση του Βουλφ) «μηδενικά».