Η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ και δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς το μέλλον των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ενώ τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ορίσει κοινή συνάντηση του ειδικού συμβούλου κ. Αϊντα με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου την Πέμπτη.

Σχεδόν ταυτοχρόνως η Τουρκία εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία (Navtex) με την οποία ενημερώνει ότι το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιήσει νέες σεισμογραφικές έρευνες σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου στα ανοικτά της Λάρνακας και της Λεμεσού, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ζητά να τερματιστούν οι έρευνες και γεωτρήσεις που η Κύπρος διεξάγει εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Η Λευκωσία αντέδρασε εκδίδοντας δική της ενημερωτική οδηγία υποδεικνύοντας το παράνομο της τουρκικής οδηγίας αφού η θαλάσσια περιοχή που δέσμευσε η Αγκυρα βρίσκεται μόλις 14 ναυτικά μίλια από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτείνεται νότια στα τεμάχια 2, 3 και μέρους του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός του οποίου ήδη η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS διεξάγει ερευνητική γεώτρηση και προγραμματίζει, άλλες τρεις. Σημειώνεται ότι από την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 9 η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί διατηρώντας στην περιοχή την τουρκική φρεγάτα «Γκελίμπολου» σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 της ENI/KOGAS.

Στην ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών… αντιστρέφει τη διεθνή νομιμότητα και καλεί τη… διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο χαρακτηρίζοντας τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς «προκλητική». Εως τότε –αναφέρει η ανακοίνωση –η Τουρκία θα στηρίξει τις έρευνες για φυσικό αέριο και γεώτρηση στα κατεχόμενα και μιλά για προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «δίκαιο διαμοιρασμό».

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η παρενόχληση με οιονδήποτε τρόπο της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Το θέμα, σημείωσε ο εκπρόσωπος, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, έπειτα από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων αφέθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο απολύτως ανοικτό.