Στην απαγόρευση των πλαστικών σακουλών μίας χρήσης προχώρησε η πολιτεία της Καλιφόρνια, βάσει νομοθεσίας που υπέγραψε σήμερα Τετάρτη ο κυβερνήτης Εντμουντ Μπράουν και σύμφωνα με την οποία καθίσταται παράνομη η χρήση τους σε καταστήματα.

Ο νόμος απαγορεύει σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία να διανέμουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2015, ενώ τα μικρότερα καταστήματα θα ξεκινήσουν να τον εφαρμόζουν από τον Ιούλιο του 2016.

«Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μειώνει τη διακίνηση πλαστικών που ρυπαίνουν τις παραλίες μας, τα πάρκα, ακόμα και τον απέραντο ωκεανό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπράουν.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα του πως και άλλες πολιτείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνια.

Στις ΗΠΑ τα καταστήματα παρέχουν στους πελάτες πλαστικές ή χάρτινες σακούλες όπου τοποθετούν τα αγαθά που αγοράζουν.

Τουλάχιστον 120 κοινότητες της Καλιφόρνια έχουν ψηφίσει διατάξεις για την απαγόρευση των πλαστικών σακουλών με την υποστήριξη περιβαλλοντικών ομάδων.

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τη χορήγηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.