Εγκληματική ομάδα που ενέχεται σε ξέπλυμα χρήματος, παράνομη διακίνηση χρηματικών ποσών, καθώς και σε πλαστογραφία πιστοποιητικών εγγράφων για τη διευκόλυνση της παράνομης διακίνησης αλλοδαπών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης εξάρθρωσε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών του επιχειρησιακού σχεδίου «Θησέας».

Ως μέλη της σπείρας συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας δύο Αφγανοί, ηλικίας 24 και 30 ετών, και μία 30χρονη Ελληνίδα, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο αλλοδαποί αφγανικής καταγωγής, ως συνεργοί τους.

Οπως προέκυψε, ο 30χρονος συλληφθείς, που είχε αρχηγικό ρόλο, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2011 λειτουργούσε στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, κατάστημα-ανταλλακτήριο χρημάτων, ιδιοκτησίας της 30χρονης, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, με υπαλλήλους του τον 24χρονο συλληφθέντα και τους άλλους δύο ομοεθνείς τους.

Με κέντρο των παράνομων ενεργειών τους το κατάστημα αυτό, τα μέλη της ομάδας προέβαιναν, έναντι αμοιβής, στη συλλογή στοιχείων και φωτογραφιών άλλων αλλοδαπών, ώστε να εκδίδουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία τους εφοδίαζαν, προκειμένου να διευκολύνουν την έξοδό τους από την Ελλάδα και την προώθησή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, μέσω του καταστήματος γινόταν διακίνηση-ξέπλυμα χρημάτων, με τη διεθνή μεθοδολογία «Hawala». Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας φρόντιζαν και να διακινούν μικρά ποσά κάθε φορά, από 40 μέχρι 2.000 ευρώ, για να μην κινούν υποψίες, ακολουθώντας δηλαδή τη μέθοδο «Smurfing».

Εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος των χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν-μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με τη μέθοδο αυτή υπερβαίνει τα 4.500.000 ευρώ.

Τα μέλη της σπείρας προέβαιναν και σε αγοραπωλησίες κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών χωρίς κανένα παραστατικό έγγραφο. Διέθεταν δε προς πώληση μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα, των οποίων οι κάρτες SIM ήταν ενεργοποιημένες σε ονόματα άγνωστων ατόμων.

Εντός του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

*47.673,70 ευρώ και 2.300 δολάρια.

*κέρματα των 0,05, 0,02 και 0,01 ευρώ, συνολικού βάρους 2.134 γραμμ.

*28 κέρματα διαφόρων χωρών.

*Δύο μαχαίρια.

*158 κινητά τηλέφωνα.

*38 κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

*33 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή.

*34 οθόνες, 34 πληκτρολόγια και 27 ποντίκια.

*412 αποδεικτικά κατάθεσης τραπεζών.

*Δύο πολυμηχανήματα-εκτυπωτές.

*Τρεις ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές.

*Τρία καταγραφικά συστήματα.

*Δύο μηχανήματα πλαστικοποίησης.

*Ενας φορητός υπολογιστής.

*Ενας σκληρός δίσκος, τρεις συσκευές USB, δύο κάρτες μνήμης και μία συσκευή για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

*Δύο μετρητές χαρτονομισμάτων.

*90 ψηφιακοί δίσκοι (CD).

*Δύο διαβατήρια από αρχές ξένων χωρών αμφιβόλου γνησιότητας.

*Ενα δελτίο αιτήσαντος ασύλου αμφιβόλου γνησιότητας.

*Τρεις φωτογραφίες διαβατηρίου τρίτων ατόμων.

*Τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις και ποσά και 20 χειρόγραφα σημειώματα στην αραβική γλώσσα.

*Πλήθος φωτοαντίγραφων δελτίων ταυτότητας ελλήνων πολιτών και δελτίων αιτήσαντος ασύλου.

Πλήθος εγγράφων, τιμολογίων, παραστατικών αποδείξεων είσπραξης τρίτων εταιρειών που αφορούσαν στον εν λόγω κατάστημα και τη λειτουργία του.

*Πλήθος κλειδιών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση των Νόμων περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλοδαπών και όπλων, καθώς και για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικείου Αθηνών.