Την έναρξη των διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος «Βιώσιμες Πόλεις-Μαθιός Καρλαύτης» ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα φέρει το όνομα του αείμνηστου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που υπήρξε ο εμπνευστής του και αφορά τους δήμους με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, εκτός των περιοχών που καλύπτουν τα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η χρηματοδότηση αφορά:

– τις ενιαίες συγκοινωνιακές, κυκλοφοριακές και πολεοδομικές μελέτες.

– την υλοποίηση έργων υποδομής ή προμήθειας εξοπλισμού, εφόσον υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες.

– την προώθηση τού συγκοινωνιακού έργου σε δημοτικό ή διαδημοτικό επίπεδο εφόσον υπάρχουν μελέτες και προγραμματικές συμφωνίες.

Για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά στη δημιουργία κατευθυντηρίου πλαισίου, υπό μορφή οδηγού προς τους Δήμους όπου θα καθορίζονται οι προδιαγραφές για τον σχεδιασμό των επεμβάσεων στα αστικά κέντρα.

«Το ΥΠΕΚΑ με τη νομοθέτηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έβαλε τις βάσεις για δρομολόγηση έργων βελτίωσης της ποιότητας ζωής των καθολικών των μεγάλων αυτών πόλεων», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

« Η αστική ανάπτυξη δεν είναι απλό ζήτημα. Αφορά οικονομολόγους, πολεοδόμους, περιβαντολογους, ειδικούς των μεταφορών, των κοινωνικών πολιτικών, των μέτρων ασφαλείας όλων».​