Ο Ελιο Τσιριμπέλι είναι ένας πιστός καθολικός από το Μπολζάνο της Βορειοανατολικής Ιταλίας, που εκκλησιάζεται ανελλιπώς τις Κυριακές. Αν και σύμβουλος γάμου στο επάγγελμα, ο ίδιος είναι διαζευγμένος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μεν να πηγαίνει στην Εκκλησία, αλλά όταν φθάνει η ώρα της Θείας Κοινωνίας, ο Τσιριμπέλι πρέπει να μένει με τους «τιμωρημένους», που δεν τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν. Ισως όχι για πολύ ακόμη.

Οι χωρισμένοι καθολικοί έχουν πλέον έναν λόγο να ελπίζουν σε πλήρη «άφεση αμαρτιών»: τον Πάπα. Συνεπής στην εικόνα του ποντίφικα που ακούει τους πιστούς και οραματίζεται να χτίσει μία Εκκλησία λιγότερο δογματική και περισσότερο «περιεκτική», ο Πάπας Φραγκίσκος ίσως και να ξανασκέφτεται την «τιμωρία» τους.

«Είναι πολύ σκληρό. Εχουμε μία Εκκλησία που θα μπορούσε να είναι μητέρα. Ορισμένες φορές όμως γίνεται μάνα που τιμωρεί αντί να αγκαλιάζει τα παιδιά της», υποστηρίζει στην Guardian ο Τσιριμπέλι. Σίγουρα δεν είναι ο μόνος καθολικός που αισθάνεται έτσι. Εκατομμύρια ακόμη στον κόσμο νιώθουν να τιμωρούνται επειδή έβαλαν τέλος σε έναν – προφανώς διαλυμένο – γάμο.

Το διαζύγιο μπορεί όντως να μοιάζει ασήμαντο σήμερα, μία περίοδο που οι κοινωνίες διχάζονται σε πολύ πιο επίκαιρα ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις, η αντισύλληψη ή η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων. Για τους πιστούς πλην διαζευγμένους καθολικούς όμως είναι μία πληγή στο στήθος το γεγονός ότι η Εκκλησία τους τούς εξαιρεί από ένα δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει σε όλους τους υπόλοιπους – περιλαμβανομένων των δολοφόνων.

Ο Τσιριμπέλι, ο οποίος έχει να κοινωνήσει 23 χρόνια – από τότε που χώρισε – και όλοι οι «αμαρτωλοί» σαν και αυτόν, περιμένουν με αγωνία την προσεχή Σύνοδο Επισκόπων στη Ρώμη, η οποία θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 19 Οκτωβρίου. Ως διευθυντής του κέντρου υποστήριξης για τους χωρισμένους και διαζευγμένους στο Μπολζάνο, ο Τσιριμπέλι είχε συναντήσει τον Πάπα το 2013. Φέτος ήρθε σε επαφή και με τον γενικό γραμματέα της Συνόδου, τον Καρδινάλιο Λορέντζο Μπαλντισέρι. «Δεν μπορώ να σας πω πολλά», επισημαίνει στην Guardian. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή τη φορά πιστεύουν ότι ο Πάπας δεν θέλει μία ακαδημαϊκή συζήτηση», προσθέτει.