Το πρωί της Κυριακής θα βρίσκονται από νωρίς στο Ζάππειο, φορώντας τα ροζ μπλουζάκια και τα αθλητικά τους παπούτσια. Στο πλάι τους θα τρέξουν χιλιάδες πολίτες –άνδρες, γυναίκες και παιδιά –υπενθυμίζοντας ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί αρκεί να τρέξουμε πιο γρήγορα από τη… σκιά του.

Για έκτη συνεχή χρονιά ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο του μαστού θα έχει αφετηρία το Ζάππειο. Στόχος του αγώνα –περιλαμβάνει έναν αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων και έναν περίπατο 2 χιλιομέτρων –που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Αλμα Ζωής, με την έγκριση της οργάνωσης Susan G. Komen®, θα είναι ακόμη μία χρονιά η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον καρκίνο του μαστού, η ενημέρωση για την ασθένεια και τις μεθόδους πρόληψης – έγκαιρης διάγνωσής της.

Στην Ελλάδα, το 2012 διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού 4.934 Ελληνίδες ενώ 2.138 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2008 καταγράφηκαν 7,6 εκατομμύρια θάνατοι, την ώρα που το 2030 αναμένεται ο αριθμός να φθάσει τους 13,1 εκατομμύρια.
Πέρυσι περίπου 15.000 ερασιτέχνες δρομείς τίμησαν τις γυναίκες που αγωνίζονται με την ασθένεια ή έχασαν τη ζωή τους από αυτήν. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ένα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει τη ζωή της γυναίκας. Και όταν ο καρκίνος διαγνωσθεί σε πολύ αρχικό στάδιο, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, μπορεί να είναι και πλήρως ιάσιμος» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αλμα Ζωής Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.

Η ίδια, όπως χαρακτηριστικά λέει, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Κι αυτό γιατί πριν από 17 χρόνια ψηλάφησε έναν όγκο στο στήθος. «Είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία μου μαστογραφία. Ψηλάφησα τον όγκο, κι αυτό σημαίνει πως ο καρκίνος δεν ήταν σε τόσο αρχικό στάδιο. Σήμερα όμως είμαι εδώ, όπως και πολλές γυναίκες που έζησαν και νίκησαν την ασθένεια, για να φωνάξουμε ότι ο φόβος δεν είναι σύμμαχος».