Στο συρτάρι, πιθανώς για πάντα. Αυτό ήταν το οριστικό τέλος του ισπανικού νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις. Ενός νομοσχεδίου που στοίχειωνε τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι από τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και που ακριβώς λόγω της εκρηκτικής φύσης του είχε πολλές φορές παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Βάζοντας τέλος σε μία πιθανολογία μηνών, ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο για να προσανατολιστεί προς μία νέα μεταρρύθμιση που θα χαίρει «μεγαλύτερης δημόσιας αποδοχής». Και επιβεβαίωσε σιωπηλά ότι οι αλαζονικές αλλαγές που φιλοδοξούσε να περάσει ο υπερσυντηρητικός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν απειλούσαν να διχάσουν όχι μόνο την ισπανική κοινωνία, αλλά και το Λαϊκό Κόμμα του.

Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, οι Ισπανοί – ανάμεσά τους και υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος – ήταν αντίθετοι προς το νομοσχέδιο, το οποίο ερχόταν να ανατρέψει προηγούμενο νόμο του 2010 και να ποινικοποιήσει ξανά τις αμβλώσεις. Καμία Ισπανίδα δεν θα είχε το δικαίωμα να διακόψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, εκτός εάν αυτή ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή μπορεί να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας. Εν ολίγοις, μία επιστροφή στον σκοταδισμό του Φράνκο και στον «τουρισμό των αμβλώσεων» της δεκαετίας του ’80, οπότε οι Ισπανίδες πήγαιναν στην Αγγλία και τη Γαλλία για να κάνουν νόμιμα αυτό που στη χώρα τους ήταν παράνομο.

Η θύελλα αντιδράσεων παρέσυρε επίσης αρκετά ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Σε ένα σπάνιο σόου απείθειας στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο φημίζεται κατά τα άλλα για την ενότητά του, αρκετοί τόλμησαν να ασκήσουν κριτική και να αμφισβητήσουν ανοιχτά τη σκοπιμότητα του αναχρονιστικού νομοσχεδίου.

Εκτός όμως από τις εκ Δεξιών πιέσεις, ο Ραχόι δέχεται πιέσεις και από τα Αριστερά. Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν τη στροφή 180 μοιρών του ισπανού πρωθυπουργού με τις βουλευτικές εκλογές του χρόνου. «Ο Ραχόι δεν θέλει να μπει σε μία προεκλογική εκστρατεία με αυτό το ζήτημα στο τραπέζι. Θα επικεντρώσει περισσότερο τη συζήτηση στην οικονομία», σχολιάζει στους Financial Times ο Αριάς Μαλδονάδο, πολικός αναλυτής από το Πανεπιστήμιο της Μάλαγα.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου όμως θα μπορούσε να αποδοθεί και σε λόγους στρατηγικής, εκτιμά ο Φρανσουά Μισό, ανταποκριτής της Liberation στη Μαδρίτη. Αντιμέτωπος με την αποσχιστική πρόκληση της Καταλονίας, ο Ραχόι δεν έχει καμία απολύτως όρεξη να βρεθεί στο επίκεντρο μίας διασπασμένης χώρας εξαιτίας ενός κοινωνικού ζητήματος.

Καθώς όμως καμία απόφαση δεν είναι ανώδυνη, έτσι και αυτή έχει το πολιτικό κόστος της και ο Ραχόι θα πρέπει να πληρώσει. Η ποινικοποίηση των αμβλώσεων άλλωστε ήταν προεκλογική δέσμευση, κυρίως απέναντι στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η οποία τον στήριξε στις εκλογές τού 2011.